Ελλάδα : Επενδυτική άπνοια, επιχειρήσεις σε κακή κατάσταση και πτωχευτικό δίκαιο που δεν βοηθά

Δύο στις τρεις επιχειρήσεις βρίσκονται σε κακή ή πολύ κακή οικονομική κατάσταση ένω σε υγιή κατάσταση με καλές προοπτικές βρίσκεται, σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 1/3 των επιχειρήσεων. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων θα βελτίωνε σημαντικά τις προοπτικές του με κατάλληλη αναδιάρθρωση του χρέους του.

Οι μελέτες δείχνουν καλύτερες προοπτικές για επιχειρήσεις που εντάσσονται σε κλάδους με συγκριτικά πλεονεκτήματα για την Ελλάδα, ενώ παρουσιάζεται - αυτό είναι επίσης πολύ σοβαρό - γενικευμένη αποχή από επενδυτική δραστηριότητα.

Πρόβλημα υπάρχει και με τις διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα που αποτρέπουν τη συνεννόηση μεταξύ των πιστωτών μιας επιχείρησης στον κατάλληλο χρόνο, καθώς και τη συνεργασία των μετόχων με τους πιστωτές.

Το πτωχευτικό δίκαιο δεν είναι εφαρμόσιμο σε περιβάλλον συστημικής κρίσης. Η προτεραιότητα δε των απαιτήσεων του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων έναντι των λοιπών πιστωτών αναδείχθηκε είναι ένα  κρίσιμο ζήτημα που έχει επιπτώσεις και στη συνεννόηση μεταξύ των πιστωτών και στο κίνητρο εξεύρεσης εξωδικαστικής λύσης από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης