Διεθνής Τύπος: Απαισιοδοξία για τη Σύνοδο Κορυφής

Διεθνής Τύπος

Κεντρικό θέμα στα περισσότερα ξένα ΜΜΕ, αποτελεί η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. Ειδικότερα αναφέρουν ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το ποιος δρόμος θα πρέπει να ακολουθηθεί.

«Είναι πολύ αργά για την Ευρώπη;» αναρωτιέται στο πρωτοσέλιδό της η γαλλική Libération, γράφοντας τη φράση σε αρκετές γλώσσες.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι οι λύσεις που συζητούνται στις Βρυξέλλες, θα μπορούσαν να ηρεμήσουν τις αγορές, αλλά όχι επαρκώς για την αποκατάσταση της ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ.

«Ακόμα και αν η συναίνεση προκύψει [...] δεν θα επιστρέψει, από μόνη της, η ανάπτυξη στην Ευρώπη». Και συνεχίζει ότι είναι σαφές πως η ύφεση εγκαθίσταται απαλά στη ζώνη του ευρώ, και ακόμα πιο έντονα στο Νότο.

Η Libération μιλά για «φαύλο κύκλο λιτότητας», αναφέροντας ότι ο μηχανισμός απαιτεί από τις χώρες να βάλουν φρένο στις δημόσιες δαπάνες, την ώρα που η ανάπτυξη επιβραδύνεται.

«Ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την ανάγκη να μειωθούν τα χρέη και τα ελλείμματα, μία προτεραιότητα φαίνεται να είναι αναγκαία: αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος για την επιστροφή σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ώστε να μην καταπνιγεί και η τελευταία πνοή ανάπτυξης που έχει απομείνει» καταλήγει η εφημερίδα.

Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης αναφέρονται και στις πιέσεις που δέχεται η Γερμανίδα καγκελάριος εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς και στην άρνησή της να βάλει νερό στο κρασί της.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει λύση εν όψει της κρίσημης Συνόδου της ΕΕ» είναι ο τίτλος του γερμανικού περιοδικού Spiegel, το οποίο γράφει ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές, ωστόσο με την Άνγκελα Μέρκελ να επιμένει στην αντίθεσή της στα ευρω-ομόλογα, «ένας διαχωρισμός βορρά και νότου φαντάζει το μόνο πιθανό αποτέλεσμα».

Το γερμανικό περιοδικό αναφέρει ότι οι συνομιλίες αναμένεται να είναι θυελλώδεις.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να ξεπεράσουν τις διαφωνίες στη Σύνοδο»
 γράφει το πρακτορείο Bloomberg.

Το BBC αναφέρεται στις επαφές Φρανσουά Ολάντ - Άνγκελα Μέρκελ και στην άρνηση της Γερμανίδας καγκελάριου για την έκδοση ευρωομολόγων.

Το περιοδικό Time γράφει ότι η Σύνοδος της Πέμπτης αποτελεί μια κρίσιμη στιγμή που θα κρίνει τη διάσωση ή την αποτυχία του ευρώ. 

«Για άλλη μια φορά φιλόδοξες προτάσεις περιλαμβάνονται στην ατζέντα της διήμερης συνάντησης, η οποία ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Και για άλλη μια φορά οι οικονομικές αγορές περιμένουν να εφορμήσουν σε κάθε σημάδι αποφασιστικότητας» γράφει το Time.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης