Οι έχοντες χρήμα δεν παράγουν. Το "παρκάρουν"¨στην Τέχνη και στα συλλεκτικά

Στον σημερινό κόσμο, επένδυση δεν είναι η παραγωγική διαδικασία αλλά που και πως κάποιος θα "παρκάρει" με ασφάλεια τα πολλά χρήματα που έχει!

Να γιατί οι οίκοι δημοπρασιών Sotheby’s και Christie’s ανακοινώσαν ρεκόρ στις πωλήσεις τους. Δύο ημέρες δημοπρασιών με έργα ιμπρεσιονισμού, σύγχρονης τέχνης και σουρεαλισμού απέδωσαν στον οίκο Sotheby’s πάνω από 215,8 στερλίνες ή 259 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ιστορικό υψηλό. Μάλιστα, πωλήθηκαν όλα τα έργα τέχνης που περιλαμβάνονταν στους καταλόγους των δημοπρασιών.

Πίνακας του Καμίλ Πισαρό, του ιμπρεσιονιστή Γάλλου ζωγράφου, πουλήθηκε από τον οίκο Sotheby’s έναντι 23,6 εκατ. ευρώ. Πίνακας του Χουάν Γκρις, του Ισπανού ζωγράφου και γλύπτη, πωλήθηκε από τον οίκο Christie’s έναντι 41,5 εκατ. ευρώ.

Στο μεταξύ και στις ΗΠΑ οι εκεί "επενδυτές" έχουν στραφεί στα συλλεκτικά αυτοκίνητα.Τα σχέδια της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) να περιορίσει κατά 20 δισ. δολάρια τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας στα 65 δισ. δολάρια, αποσύροντας επί της ουσίας την τεράστια ρευστότητα που παρέχει στις αγορές τα τελευταία χρόνια, πυροδότησαν ένα έντονο κύμα "παρκαρίσματος" χρημάτων" όπου κρίνουν ότι τα χρήματά τους θα έχουν και κέρδος.

Χαρακτηριστική περίπτωση την περασμένη εβδομάδα ήταν η πώληση μιας Ferrari Testarossa του 1957 αντί 29 εκατ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης