Καµία αύξηση στα τέλη και στα τιµολόγια της ∆ΕΥΑΠ για το 2025 στο Δήμο Πατρέων
Καµία αύξηση στα δηµοτικά τέλη και στα τιµολόγια της ∆ΕΥΑΠ για το 2025 εισηγήθηκε η ∆ηµοτική Αρχή στη χθεσινή συνεδρίαση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Πατρέων. Οι Αντιδήµαρχοι ∆ιοίκησης και Οικονοµικών, ∆ιονύσης Πλέσσας και Έργων, Παναγιώτης Μελάς, έκαναν τις εισηγήσεις για τα τέλη και το Τεχνικό Πρόγραµµα, αντίστοιχα.
Στην εισήγησή του, ο κ. Πλέσσας ανέφερε µεταξύ άλλων, πως «το πλαίσιο της Τοπικής ∆ιοίκησης, µέσα στο οποίο καλούµαστε να λειτουργήσουµε ως ∆ηµοτική Αρχή και ∆ηµοτικό Συµβούλιο, σηµαδεύεται από τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις του «Καποδίστρια», του «Καλλικράτη», του «Κλεισθένη», της περίφηµης «αποκέντρωσης». Η «αποκέντρωση» σηµαίνει στην πράξη ότι το κεντρικό κράτος απεκδύεται όλο και περισσότερων υπηρεσιών, που µέχρι πρότινος είχε την ευθύνη να προσφέρει στον λαό. Η κρατική χρηµατοδότηση έχει µειωθεί πάνω από 60% από το 2009, ενώ από τον ∆ήµο Πατρέων ως γνωστόν παρακρατούνται ετησίως περίπου 67 εκατοµµύρια ευρώ, µε συνέπεια να µην καλύπτεται ούτε η µισθοδοσία του τακτικού προσωπικού.
Η κατάσταση µάλιστα, επιδεινώνεται από τις τεράστιες αυξήσεις στα κόστη και σε κάθε λογής αναγκαία για τη λειτουργία µας εφόδια και αναλώσιµα. Χαρακτηριστική είναι η τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας, που έχει φτάσει τον ∆ήµο Πατρέων να πληρώνει περίπου 5 εκατοµµύρια ευρώ ετησίως, εκεί που µέχρι πριν λίγα χρόνια πλήρωνε γύρω στα 3 εκατοµµύρια! Βέβαια, ο ∆ήµος, οι κοινωνικές του δοµές, τα σχολεία µας, αντιµετωπίζονται από τους «παρόχους», τις εταιρείες ενέργειας, αλλά και επικοινωνίας κ.τ.λ., ως ιδιώτες, ενώ αντιθέτως το κράτος εξασφάλισε µηδενικά τιµολόγια για εφοπλιστές και βιοµηχάνους!
Όσα εξαγγέλλονται τώρα, για την αποπληρωµή των χρεών των ∆ΕΥΑ στις εταιρείες ενέργειας, µέσω δανεισµού των ∆ήµων, εξυπηρετούν κάποιον διπλό στόχο και σίγουρα όχι τον λαό. Η υποστελέχωση των δηµοτικών υπηρεσιών έχει φτάσει πια σε οριακό σηµείο, µε αποτέλεσµα σε πολλούς τοµείς να γίνεται µε το ζόρι η καθηµερινή λειτουργία. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε, ότι την τελευταία 20ετία έχουν πεθάνει εν ώρα δουλειάς 2.000 εργαζόµενοι στην Τοπική ∆ιοίκηση. Μετράµε λιγότερους δηµοτικούς υπαλλήλους, αφού συνεχώς έχουµε συνταξιοδοτήσεις (όπως είναι φυσικό) και σε αντιστάθµισµα έχουν έρθει τα 2 τελευταία χρόνια, 3 νέοι µόνιµοι εργαζόµενοι. Αντί για την προκήρυξη όλων των αναγκαίων µόνιµων θέσεων εργασίας, ζούµε την επέλαση των εργολαβικών σχέσεων, των ποικίλων προγραµµάτων απασχόλησης κ.τ.λ. Απ’ την πλευρά µας, αρνούµαστε να υιοθετήσουµε τον ρόλο που µας επιφυλάσσουν. ∆ιαλέξαµε απ’ την πρώτη στιγµή και έτσι θα συνεχίσουµε, να µην κάνουµε τον «εισπράκτορα». Γι’ αυτό, ακόµα µια χρονιά, προτείνουµε τα τέλη να παραµείνουν σταθερά, στις χαµηλές τιµές που έχουν διαµορφωθεί µετά τις µεγάλες µειώσεις που έχουµε κάνει τα προηγούµενα χρόνια, καθώς και να διατηρηθούν οι 12 κατηγορίες απαλλαγών και ελαφρύνσεων για ειδικές οµάδες συνδηµοτών µας. Με το ίδιο σκεπτικό καθορίζεται και η τιµολογιακή πολιτική της ∆ΕΥΑΠ, χωρίς αυξήσεις».
Από την πλευρά του, ο κ. Μελάς ανέφερε πως «το Τεχνικό Πρόγραµµα δίνει προτεραιότητα σε έργα και παρεµβάσεις, που κάνουν καλύτερη την καθηµερινότητα της λαϊκής οικογένειας, όπως σχολεία, πλατείες, ελεύθερους χώρους και ταυτόχρονα διεκδικούµε όλα όσα χρειάζεται η πόλη µας και δεν έχουµε τους πόρους να ικανοποιήσουµε. Είναι βέβαια γεγονός πως τα έργα που προστατεύουν τη ζωή και την περιουσία του λαού (αντιπυρικά, αντιπληµµυρικά, αντισεισµικά) δεν είναι επιλέξιµα από τις χρηµατοδοτήσεις και τα ευρωπαϊκά προγράµµατα, αφού δεν εκπληρώνουν τον κανόνα κόστος – όφελος. Όµως, κάνουµε προσπάθεια να ξεπερνάµε αυτά τα εµπόδια και ακόµα και µε ίδιους πόρους να προχωράµε σε τέτοια έργα.
Πέραν αυτών, διεκδικούµε την ολοκλήρωση όλων των έργων ύδρευσης και αποχέτευσης, την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών για το θαλάσσιο µέτωπο της Πάτρας, την υπόγεια διέλευση του τρένου απ’ την πόλη, την απόδοση του Ριγανόκαµπου στον ∆ήµο κ.ά.». Ο κ. Μελάς στο πλαίσιο της εισήγησής του τόνισε πως τις επόµενες ηµέρες θα κατασκευαστεί το τοιχίο αντιστήριξης στο Γηροκοµειό µε σκοπό την αντιµετώπιση ενδεχόµενων πληµµυρικών φαινοµένων µετά την πυρκαγιά του περασµένου καλοκαιριού, κ.ά. Ακόµη, τόνισε πως στις αρχές του έτους θα δηµοπρατηθεί το Εργοστάσιο Τέχνης, ενώ ο ∆ήµος βρίσκεται σε διαπραγµατεύσεις µε τους µελετητές για το παραλιακό µέτωπο, το οποίο προβλέπεται να αναπλαστεί τµηµατικά, σε τρεις φάσεις. «Η εξασφαλισµένη χρηµατοδότηση θα αξιοποιηθεί, ώστε στα µέσα της επόµενης χρονιάς να εκδοθούν τα τεύχη δηµοπράτησης για το κεντρικό τµήµα της ανάπλασης», ανέφερε.