Εκατοντάδες οι νεκροί από τον φονικό σεισμό στην Τουρκία

 

Αγκυρα, Τουρκία

 

Απεγνωσμένα αναζητούν τα σωστικά συνεργεία επιζώντες κάτω από συντρίμμια στην ανατολική Τουρκία, μετά τον σεισμό των 7,2 βαθμών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, τουλάχιστον 217 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ώρες. Εκατοντάδες και οι τραυματίες. Την περιοχή επισκέπτεται ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών Ιντρίς Ναΐμ Σαχίν, ο οποίος επιβλέπει τις επιχειρήσεις διάσωσης, έχουν επιβεβαιωθεί οι θάνατοι 117 ανθρώπων στην Ερτζίς και 100 στην πόλη Βαν, πρωτεύουσα της επαρχίας.

Ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί δραματικά και αξιωματούχοι φοβούνται ότι οι νεκροί μπορεί να φτάσουν και τους 1.000.

Ομάδες διάσωσης εργάζονταν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας αναζητώντας επιζώντες στα συντρίμμια.

Διασώστες παραπονέθηκαν για έλλειψη μηχανημάτων που θα τους επιτρέψει να διαπεράσουν το τσιμέντο και στη διάρκεια της νύχτας δούλεψαν υπό το φως φακών, χρησιμοποιώντας φτυάρια, ακόμα και τα χέρια τους.

Η Ερτζίς είναι μια από τις πόλεις που έχουν υποστεί βαρύτατα πλήγματα από το σεισμό. 

«Χρειαζόμαστε άμεσα σκηνές και διασώστες» δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης, Ζουλφικάρ Αράπογλου στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Χρειαζόμαστε άμεσα βοήθεια, χρειαζόμαστε γιατρούς» πρόσθεσε.

 

Συνολικά 1.090 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από τον σεισμό.
 
Αξιωματούχοι είπαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν αγνοούμενοι.

Εν τω μεταξύ, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν τη νύχτα τους σε εξωτερικούς χώρους, όπου το κρύο ήταν τσουχτερό, φοβούμενοι ζημιές από τυχόν μετασεισμούς.

Αρκετές χώρες έχουν εκφράσει την προθυμία τους να βοηθήσουν με κάθε τρόπο αλλά, σύμφωνα με Τούρκο αξιωματούχο, η χώρα δεν έχει κάνει ακόμη έκκληση για βοήθεια από τρίτες χώρες.

Την περιοχή επισκέπτεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Τουρκία μπορεί μόνη της να αντιμετωπίσει την καταστροφή, ευχαρίστησε όμως τις χώρες που προσφέρθηκαν να βοηθήσουν, ανάμεσά τους το Ισραήλ και την Αρμενία.

Ο σεισμός σημειώθηκε στις 13:42 το μεσημέρι. Κατά την αμερικανική γεωλογική υπηρεσία ο σεισμός ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών. Αυτό επιβεβαίωσε τελικά και το σεισμολογικό κέντρο Καντιλί που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, το οποίο αρχικά είχε ανακοινώσει ότι η δόνηση ήταν της τάξεως των 6,6 βαθμών.

Δεκάδες ισχυροί μετασεισμοί σημειώνεται μετά την κύρια δόνηση με τον μεγαλύτερο να έχει φτάσει τους 5,6 βαθμούς.

Τουλάχιστον 20.000 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους το 1999 σε δύο σεισμούς που σημειώθηκαν στο βορειο-δυτικό τμήμα της χώρας.

 

Πηγή: 
in.gr

Δείτε επίσης