Ναγκόρνο Καραμπάχ: 20 οι νεκροί της έκρηξης σε αποθήκη καυσίμων – Εντείνεται το κύμα φυγής

Τουλάχιστον 20 είναι οι νεκροί της έκρηξης που σημειώθηκε σε αποθήκη καυσίμων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ 300 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία, με δεκάδες από αυτούς να νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Αδιευκρίνιστα παραμένουν επί του παρόντος τα αίτια της έκρηξης στην πόλη Στεπανακέρτ. Η έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που πολλοί άνθρωποι σχηματίζουν ουρές για να προμηθευθούν καύσιμα, προκειμένου να αναχωρήσουν από τον θύλακα.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αρμενίας, 13.350 πρόσφυγες πέρασαν στη χώρα από τον θύλακα. Στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ κατοικούς περίπου 120.000 Αρμένιοι.

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν δήλωσε ότι εθνοκάθαρση βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Το Αζερμπαϊτζάν, από την πλευρά του, έχει δηλώσει ότι θέλει να επανενσωματώσει τους Αρμένιους ως «ίσους πολίτες».

Μιλώντας στο BBC από την πόλη Γκόρις της Αρμενίας, όπου έφτασε από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, ένας άνδρας ανέφερε ότι «θα ήταν καλύτερα να με σκότωναν παρά αυτό».

Μια γυναίκα, η Βερόνικα, είπε στο BBC ότι αυτή ήταν η δεύτερη φορά που αναγκάζεται να εγκαταλείψει το σπίτι της. Η πρώτη φορά ήταν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης το 2020.

Απεσταλμένοι από την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τρίτη για συνομιλίες που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Θα είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται διπλωματικές συνομιλίες από τότε που το Αζερμπαϊτζάν κατέλαβε τον θύλακα την περασμένη εβδομάδα. Οι δύο πλευρές θα εκπροσωπηθούν από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας.

Το Ναγκόρνο Καραμπάχ αναγνωρίζεται διεθνώς ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν, αλλά ελέγχεται από τους Αρμένιους επί τρεις δεκαετίες.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης