Κούβα: 8 νεκροί και 2 αγνοούμενοι μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Όσκαρ

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δύο ακόμη εξακολουθούν να αγνοούνται 11 μέρες μετά το σαρωτικό πέρασμα του κυκλώνα Όσκαρ στην ανατολική Κούβα, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό ο οποίος δημοσιοποιήθηκε χθες από την πολιτική προστασία.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για επτά νεκρούς, έξι στην κοινότητα Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ και έβδομο στη γειτονική κοινότητα Ιμίας, στην επαρχία Γουαντάναμο, σχεδόν 1.000 χιλιόμετρα από την Αβάνα.

Το πέρασμα του Όσκαρ, κυκλώνα κατηγορίας 1 που έπληξε την Κούβα την 20ή Οκτωβρίου, προτού μεταμορφωθεί σε τροπική καταιγίδα, συνέπεσε με τη γενικευμένη διακοπή της ηλεκτροδότησης που έπληξε για τέσσερις ημέρες τη νήσο 10 εκατομμυρίων κατοίκων, εξαιτίας της βλάβης σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό και της έλλειψης καυσίμων.

Εκτεταμένες ζημιές σε σπίτια και καλλιέργειες

Οι πλημμύρες στη Σαν Αντόνιο ντελ Σουρ και στην Ιμίας προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες, κατέστρεψαν σπίτια, γέφυρες, δρόμους και στύλους του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού, περιπλέκοντας το έργο των σωστικών συνεργείων που συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους, μετέδωσε χθες δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Εν μέσω της διακοπής ρεύματος, οι πλημμύρες, που έφθασαν σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο στις περιοχές αυτές, κατέλαβαν εξαπίνης τους κατοίκους, κάποιοι από τους οποίους βρέθηκαν παγιδευμένοι στα σπίτια τους και χρειάστηκε να διασωθούν από περίοικους ή τον στρατό.

Σύμφωνα με επίσημους αριθμούς, πάνω από 10.500 κατοικίες και 500 δημόσια κτήρια υπέστησαν ζημιές στην επαρχία Γουαντάναμο, όπου κάποιες κοινότητες παρέμειναν απομονωμένες για αρκετές ημέρες, εξαιτίας της καταστροφής δρόμων. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που δημοσιοποιήθηκαν προχθές Τρίτη από τις αρχές της επαρχίας, πλέον «πάνω από το 67% του πληθυσμού» στην επαρχία Γουαντάναμο έχει ξανά ρεύμα και το 63% έχει νερό.

Η Κούβα βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριάντα χρόνων, με εκδηλώσεις της τις ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων, τις συχνές διακοπές της ηλεκτροδότησης, τον ραγδαία αυξανόμενο πληθωρισμό και νέο κύμα μαζικής μετανάστευσης χωρίς προηγούμενο μετά την επικράτηση της επανάστασης υπό τους αδελφούς Κάστρο το 1959.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης