Σε δημοψήφισμα θα κριθεί το μέλλον του θεσμού των εκλογών στο Κατάρ.
Το δημοψήφισμα θα κρίνει επίσης μία σειρά από συνταγματικές τροπολογίες, αλλά η προτεινόμενη κατάργηση των κοινοβουλευτικών εκλογών είναι η «κορυφαία» από τις προωθούμενες συνταγματικές προβλέψεις.
Το Κατάρ διενήργησε τις πρώτες εκλογές στην ιστορία του μόλις το 2021 με σκοπό την επιλογή των δύο τρίτων των μελών μέλη του Συμβουλίου της Σούρα.
Όμως οι εκλογές προκάλεσαν φυλετικές εντάσεις στη χώρα καθώς μέλη μιας φυλής Βεδουΐνων διαπίστωσαν ότι δεν είχαν δικαίωμα ψήφου.
Ο Σεϊχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι χαρακτήρισε τις εκλογές ως «πείραμα», το οποίο μελετήθηκε και οδήγησε την κυβέρνηση στις συγκεκριμένες συνταγματικές τροποποιήσεις.
«Το Συμβούλιο της Σούρα (Βουλή) δεν είναι αντιπροσωπευτικό κοινοβούλιο σε ένα δημοκρατικό σύστημα και το καθεστώς και οι εξουσίες του δεν θα επηρεαστούν είτε τα μέλη του εκλέγονται είτε διορίζονται», δήλωσε ο Αλ Θάνι κατά την ετήσια ομιλία του στην έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου.
«Το Συμβούλιο», προσέθεσε, «θα εξετάσει τις τροπολογίες και θα τις θέσει σε δημοψήφισμα, το οποίο, όπως δήλωσε αξιωματούχος της χώρας στο Reuters, θα έχει δεσμευτική ισχύ».
Η Βουλή του Κατάρ, (Συμβούλιο της Σούρα) έχει μεν νομοθετική εξουσία και εγκρίνει τη γενική πολιτική και τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης, αλλά δεν έχει λόγο για θέματα που αφορούν την άμυνα, την ασφάλεια και την οικονομική και επενδυτική πολιτική
Οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στο Κατάρ εγκρίθηκαν μέσω δημοψηφίσματος το 2003, αλλά διενεργήθηκαν μόλις το 2021.
Μέλη της φυλής Αλ Μουρά, μιας από τις πλέον πολυάριθμες φυλές Βεδουΐνων στις χώρες του Κόλπου με ρίζες που χάνονται στην ανατολική Σαουδική Αραβία, διαμαρτυρήθηκαν κατά του εκλογικού νόμου καθώς απαγόρευε σε Καταριανούς, η οικογένεια των οποίων δεν βρισκόταν στο Κατάρ πριν από το 1930, να ψηφίζουν.
Ετσι ο Σεϊχης ανακοίνωσε σήμερα ότι το Κατάρ προσπαθεί να αποφύγει τις εντάσεις που προκάλεσε σε οικογένειες και φυλές η εκλογική διαδικασία.