ΗΠΑ – Ο Μπάιντεν θέλει να φανεί «καθησυχαστικός» στην ομιλία για την Κατάσταση του Εθνους

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι έτοιμος να παρουσιάσει μια καθησυχαστική αξιολόγηση της Κατάστασης του Εθνους αντί να διατυπώσει φανταχτερές προτάσεις πολιτικής, καθώς θα εκφωνήσει απόψε τη δεύτερη σχετική ομιλία του, επιδιώκοντας να ξεπεράσει την απαισιοδοξία στη χώρα και τις ανησυχίες για τη δική του διακυβέρνηση.

Η ομιλία του ενώπιον ενός πολιτικά διχασμένου Κογκρέσου έρχεται καθώς η χώρα προσπαθεί να κατανοήσει τα συγκεχυμένα, διασταυρούμενα ρεύματα στο εσωτερικό και το εξωτερικό –οικονομική αβεβαιότητα, εξαντλητικός πόλεμος στην Ουκρανία, εντάσεις με την Κίνα– ενώ αυξάνονται οι επιφυλάξεις για πιθανή επανεκλογή Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος θα σταθεί στο βήμα της Βουλής τη στιγμή που μόλις το ένα τέταρτο των ενηλίκων των ΗΠΑ λένε ότι τα πράγματα στη χώρα οδηγούνται στη σωστή κατεύθυνση, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του Center for Public Affairs Research του Associated Press-NORC. Περίπου τα τρία τέταρτα λένε ότι τα πράγματα είναι σε λανθασμένη τροχιά. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Δημοκρατικών δεν θέλει ο Μπάιντεν να επιδιώξει άλλη θητεία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αποπειραθεί να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα κατά μέτωπο, λένε συνεργάτες του, ενώ ταυτόχρονα θα προσπαθήσει να αποφύγει να φανεί ότι δεν ανταποκρίνεται στις ανησυχίες των Αμερικανών.

Ο ιστορικός της Προεδρίας στο Πανεπιστήμιο Τσάπμαν, Λουκ Νίχτερ, είπε ότι η πλησιέστερη αντιστοιχία με την παρούσα συγκυρία μπορεί να εντοπιστεί στη δεκαετία του 1960, όταν η παγκόσμια αβεβαιότητα συνάντησε την εγχώρια ανησυχία. Ο Μπάιντεν, είπε, έχει την ευκαιρία να είναι μια «καθησυχαστική παρουσία» για τη χώρα.

Το σκηνικό για την ομιλία του Μπάιντεν θα είναι αισθητά διαφορετικό από ό,τι πριν από έναν χρόνο, όταν πίσω του ως πρόεδρος της Βουλής καθόταν η Νάνσι Πελόζι. Την Πελόζι διαδέχθηκε ο Ρεπουμπλικανός Κέβιν Μακάρθι, και δεν είναι σαφές τι είδους υποδοχή επιφυλάσσει στον Δημοκρατικό πρόεδρο ο… ανήσυχος Ρεπουμπλικανός.

Με τους περιορισμούς για την COVID-19 να έχουν πλέον αρθεί, ο Λευκός Οίκος και οι νομοθέτες και από τα δύο κόμματα προσκαλούν επισκέπτες που έχει σχεδιαστεί να στείλουν πολιτικά μηνύματα στη χώρα με την παρουσία τους στην αίθουσα της Βουλής. Στο κοινό αναμένεται να βρεθούν και οι γονείς του Τάιρ Νίκολς, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε άγρια από αστυνομικούς στο Μέμφις και αργότερα πέθανε.

Ο Μπάιντεν στρέφει αλλού πλέον την προσοχή του έχοντας περάσει τα δύο πρώτα του χρόνια προωθώντας σημαντικά νομοσχέδια, όπως το δικομματικό πακέτο υποδομών, η προώθηση της νομοθεσίας για την κατασκευή υψηλής τεχνολογίας και το κλίμα.

Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό από ανάγκη. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ένα προσφάτως εκλεγμένο Ρεπουμπλικανικό κόμμα που θέλει να αναιρέσει πολλά από τα επιτεύγματά του και υπόσχεται να συνεχίσει πολλές έρευνες – συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των πρόσφατων ανακαλύψεων απόρρητων εγγράφων στο σπίτι και στο πρώην γραφείο του από την εποχή του ως αντιπροέδρου.

Ταυτόχρονα, ο Μπάιντεν θα πρέπει να βρει έναν τρόπο για να αυξήσει το ομοσπονδιακό όριο χρέους μέχρι αυτό το καλοκαίρι και να διατηρήσει τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης. Ο Μπάιντεν επέμεινε ότι δεν θα διαπραγματευτεί για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων του χρέους της χώρας. Οι Ρεπουμπλικανοί ήταν εξίσου ανένδοτοι, επιμένοντας ότι ο Μπάιντεν πρέπει να κάνει παραχωρήσεις στις δαπάνες.

Παραμονή της ομιλίας του προέδρου, ο Μακάρθι προκάλεσε τον Μπάιντεν να έρθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Ρεπουμπλικανούς της Βουλής για να μειώσει τις δαπάνες στο πλαίσιο μιας συμφωνίας για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους.

«Κύριε πρόεδρε, ήρθε η ώρα να πιάσουμε δουλειά», είπε ο ΜακΚάρθι από το βήμα του προέδρου της Βουλής στο Καπιτώλιο.

Ενώ οι ελπίδες για δικομματική αποδοχή μεγάλης κλίμακας είναι ελάχιστες, ο Μπάιντεν πρόκειται να επαναφέρει την έκκλησή του, του 2022, προς το Κογκρέσο να ακολουθήσει την «ατζέντα ενότητας» των ενεργειών του για την αντιμετώπιση της επιδημίας οπιοειδών, της ψυχικής υγείας, της υγείας των βετεράνων και της καταπολέμησης του καρκίνου. Ταυτόχρονα, θα στραφεί και προς τη βία των όπλων και τις αστυνομικές καταχρήσεις.

Ο Μακάρθι, μάλιστα, κάλεσε τον Μπάιντεν να αγκαλιάσει την προσπάθεια των Ρεπουμπλικανών να βάλει τα οικονομικά της χώρας σε μια πορεία προς έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό, ο οποίος θα απαιτούσε βαθιές και πολιτικά αντιδημοφιλείς μειώσεις των ομοσπονδιακών δαπανών, στις οποίες ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση.

Ο Μακάρθι, πάντως, επέμεινε ότι οι περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και τα δημοφιλή προγράμματα υγείας και συνταξιοδότησης κυρίως για τους ηλικιωμένους Αμερικανούς ήταν «εκτός τραπεζιού» διαπραγμάτευσης για τον προϋπολογισμό. Ο ηγέτης Ρεπουμπλικανών της Βουλής δήλωσε επίσης ότι «η αθέτηση του χρέους μας δεν αποτελεί επιλογή».

Ο Λευκός Οίκος επέμεινε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι δεν μπορούν να διασφαλίσουν την προστασία των προγραμμάτων και τους κατηγόρησε ότι «απειλούν να ρίξουν την οικονομία μας σε αδιέξοδο λόγω χρεοκοπίας», θέτοντας όρους για το όριο χρέους.

Η ομιλία έρχεται μέρες αφότου ο Μπάιντεν διέταξε τον στρατό να καταρρίψει ένα φερόμενο κινεζικό κατασκοπευτικό αερόστατο που πέταξε… ανενόχλητο πάνω από όλη τη χώρα, τραβώντας τα βλέμματα των πολιτών και υπενθυμίζοντας τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο παγκόσμιων δυνάμεων.

Η περσινή ομιλία έγινε λίγες μέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία, με πολλούς Δυτικούς να αμφισβητούν την ικανότητα του Κιέβου να αντέξει την επίθεση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι έστειλαν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στρατιωτική και οικονομική βοήθεια για να ενισχύσουν την άμυνα της Ουκρανίας. Τώρα, ο Μπάιντεν πρέπει να υποστηρίξει –τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό– τη διατήρηση αυτού του συνασπισμού καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης