Επιστροφή των συντηρητικών,(σήμερα), και στην Ισπανία

Η οικονομική κρίση στέλνει τους σοσιαλιστές στην αντιπολίτευση και τους δεξιούς στην κυβέρνηση. Αυτό αναμένεται να συμβεί σήμετρα και στην Ισπανία.

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί για να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό. Φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, ο ηγέτης του δεξιού Λαϊκού Κόμματος Μαριάνο Ραχόι. Απέναντί του οι Σοσιαλιστές υπό τον υπουργό Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλ-κάμπα.

Η επόμενη μέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τον νικητή των εκλογών, καθώς ο πρωθυπουργός θα χρειαστεί να λάβει δραστικά μέτρα περικοπής των δαπανών σε μια χώρα με την ανεργία να ξεπερνά το 20, το επιτόκιο δανεισμού από τις διεθνείς αγορές παραμένει σταθερά πάνω από το 6%, ενώ η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.
Το κύριο ερώτημα που τίθεται είναι ποία ακριβώς θα είναι τα μέτρα λιτότητας που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο Μαριάνο Ραχόι, προκειμένου να σώσει την Ισπανία από την οικονομική κατάρρευση.

Η υψηλή ανεργία, οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες και οι φόβοι ότι η Ισπανία μπορεί να γίνει η επόμενη χώρα της ευρωζώνης που θα χρειαστεί ένα πακέτο διάσωσης έχουν κυριαρχήσει κατά την διάρκεια της περιόδου της προεκλογικής εκστρατείας, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας της χώρας Ελένα Σαλγάδο ότι η Ισπανία δεν διατρέχει «απολύτως κανέναν» κίνδυνο να χρειαστεί ένα πακέτο «διάσωσης» της οικονομίας της.

Έντονη πάντως συνεχίζει να είναι και η δράση του κινήματος των Αγανακτισμένων ή αλλιώς «Los Indignados», το οποίο κάλεσε τους ψηφοφόρους να μην ψηφίσουν ούτε το Λαϊκό, ούτε το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Πηγή: 
skai.gr

Δείτε επίσης