Τέξας: Δημιούργησαν τεχνητούς μύες από πετονιά

Διεθνής ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Ρέι Μπόμαν του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας, δημιούργησε τεχνητούς μύες από συστραμμένες σπείρες πετονιάς και κλωστής για ράψιμο, οι οποίοι συσπώνται ή χαλαρώνουν όταν θερμανθούν από λεπτά ηλεκτροφόρα καλώδια ενσωματωμένα στην πλέξη των ινών.

Η νέα προσέγγιση, η οποία παρουσιάζεται στο κορυφαίο περιοδικό Science, δείχνει να λύνει το πρόβλημα του υψηλού κόστος ενώ ταυτόχρονα αυξάνει την ισχύ των μυών.

Ο σχετικά νέος όρος «τεχνητός μυς» αναφέρεται σε υλικά που συσπώνται, εκτείνονται ή περιστρέφονται όταν δεχτούν το κατάλληλο ερέθισμα -για παράδειγμα θέρμανση ή διοχέτευση ηλεκτρικού ρεύματος.

Αρκετές προηγούμενες προσπάθειες βασίζονταν είτε σε κράματα μετάλλων που διατηρούν μια ανάμνηση του αρχικού τους σχήματος, είτε σε εξαιρετικά ανθεκτικούς αλλά πανάκριβους νανοσωλήνες άνθρακα.

«Οι πιθανές εφαρμογές αυτών των πολυμερών μυών είναι τεράστιες» εκτιμά ο Δρ Μπόμαν. Οραματίζεται δυνατά, επιδέξια ρομπότ, ελαφρά και ισχυρά προσθετικά άκρα, εξωσκελετούς υποβοήθησης, ή ακόμα και ρομπότ που μιμούνται τις ανθρώπινες εκφράσεις χάρη σε τεχνητούς μύες στα πρόσωπά τους.

Μια άλλη πιθανή εφαρμογή θα ήταν πόρτες και παράθυρα που ανοιγοκλείνουν μόνα τους ανάλογα με τη θερμοκρασία περιβάλλοντος.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης