Στο φως η πρώτη επίθεση θηλαστικού σε δεινόσαυρο

Οι παλαιοντολογικές έρευνες έχουν πιστοποιήσει ότι την εποχή των δεινοσαύρων υπήρχαν κάποια μικρού μεγέθους θηλαστικά ζώα τα οποία υπό τον φόβο των δεινοσαύρων κρύβονταν στη διάρκεια της μέρας και έβγαιναν από τις κρυψώνες τους στη διάρκεια της νύχτας για να κυκλοφορήσουν, να τραφούν και να αναπαραχθούν.

Ο τρόπος ζωής των θηλαστικών τους επέτρεψε να επιβιώσουν από τις επιπτώσεις της πτώσης του γιγάντιου αστεροειδή στη Γη πριν από 66 εκατ. έτη ο οποίος εξαφάνισε εκτός από τους δεινοσαύρους και το 80% της ζωής στον πλανήτη.

Τα θηλαστικά βγήκαν στη συνέχεια από τις κρυψώνες τους και βρήκαν τον χώρο και τον χρόνο για να κυριαρχήσουν στον πλανήτη ανοίγοντας το δρόμο στην εμφάνιση του ανθρώπου.

Ένα απολίθωμα που εντοπίστηκε στην Κίνα γράφει ένα νέο κεφάλαιο στην παλαιοντολογική ιστορία αφού για πρώτη φορά καταγράφεται επίθεση ενός θηλαστικού σε ένα δεινόσαυρο.

Το απολίθωμα εντοπίστηκε στην επαρχία Liaoning που οι επιστήμονες έχουν ονομάσει «Πομπηία των Δεινοσαύρων» επειδή ηφαιστειακό υλικό κάλυψε την περιοχή κάποια στιγμή στην εποχή των δεινοσαύρων και διατήρησε σε άριστη κατάσταση ότι υπήρχε εκεί.

Το απολίθωμα δείχνει ένα μικρό θηλαστικό σε μέγεθος ασβού που όπως φαίνεται επιτέθηκε σε ένα νεαρό δίποδο δεινόσαυρο πριν από περίπου 125 εκατομμύρια χρόνια αλλά η επίθεση διακόπηκε απότομα όταν συνέβη μια ξαφνική ηφαιστειακή έκρηξη και το ηφαιστειακό υλικό εξόντωσε άμεσα τα δύο ζώα διατηρώντας όμως ταυτόχρονα «ζωντανή» τη σκηνή της μάχης.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Scientific Reports» διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η μελέτη του απολιθώματος δείχνει ότι την αναμέτρηση κέρδισε πιθανότατα το θηλαστικό δίνοντας το θανατηφόρο δάγκωμα στον δεινόσαυρο τη στιγμή που έπεσε πάνω τους το ηφαιστειακό υλικό.

«Είναι από τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν συμπεριφορά αρπακτικού από ένα θηλαστικό σε έναν δεινόσαυρο» αναφέρει ο Τζόρνταν Μέλον παλαιοβιολόγος του Καναδικού Μουσείου της Φύσης, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης