Πίσω στις ΗΠΑ τα «σκήπτρα» του ισχυρότερου επιστημονικού υπερυπολογιστή του κόσμου

Το Oak Ridge National Laboratory του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας παρουσίασε τον Summit ως τον ισχυρότερο και πιο «έξυπνο» επιστημονικό υπερυπολογιστή του κόσμου στις 8 Ιουνίου.

Με επιδόσεις ύψους 200.000 τρισεκατομμυρίων υπολογισμών ανά δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 200 petaflops, ο Summit θα είναι οκτώ φορές πιο ισχυρός από το προηγούμενο κορυφαίο σύστημα του ORNL, Titan.

Για συγκεκριμένες επιστημονικές εφαρμογές, ο Summit θα είναι επίσης ικανός για πάνω από τρία δισεκατομμύρια δισεκατομμύρια μεικτούς υπολογισμούς ακριβείας ανά δευτερόλεπτο, ή αλλιώς 3,3 exaops.

Ο Summit, σύμφωνα με ανακοίνωση του ORNL, θα παρέχει άνευ προηγουμένου υπολογιστική ισχύ για έρευνες, μεταξύ άλλων, στους τομείς της ενέργειας, των προηγμένων υλικών και της τεχνητής νοημοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο για επιστημονικές ανακαλύψεις που προηγουμένως θεωρούνταν αδύνατες.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας, Ρικ Πέρι, ο υπερυπολογιστής Summit «επιδεικνύει την ισχύ της αμερικανικής ηγεσίας στην επιστημονική καινοτομία και τεχνολογική ανάπτυξη. Θα έχει σημαντική επίδραση στην ενεργειακή έρευνα, τις επιστημονικές ανακαλύψεις, την οικονομική ανταγωνιστικότητα και την εθνική ασφάλεια...

Φέρνει το έθνος ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο της δημιουργίας ενός υπερυπολογιστικού συστήματος exascale κλίμακας ως το 2021. Ο Summit θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ασχοληθούν με ένα μεγάλο εύρος νέων προκλήσεων, να επισπεύσουν τις ανακαλύψεις, να τονώσουν την καινοτομία και πάνω από όλα να ωφελήσουν τον αμερικανικό λαό».

Το σύστημα IBM AC922 αποτελείται από 4.608 compute servers, ο καθένας από τους οποίους περιέχει δύο 22 πυρήνων επεξεργαστές IBM Power 9 και έξι NVIDIA Tesla V100 graphics processing unit accelerators, που διασυνδέονται με dual-rail Mellanox EDR 100Gb/s InfiniBand. Ο Summit επίσης διαθέτει πάνω από 10 petabytes μνήμης.

Ο συνδυασμός αυτός, hardware τεχνολογίας αιχμής και ισχυρών data υποσυστημάτων, αποτελεί εξέλιξη της υβριδικής CPU-GPU αρχιτεκτονικής που είχε κάνει το ντεμπούτο της με τον Titan των 27 petaflops το 2012.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης