Ο καπνός του τσιγάρου καταφέρνει και τρυπώνει παντού

Ο καπνός του τσιγάρου καταφέρνει κυριολεκτικά να τρυπώσει παντού. Ακόμα και σε χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο  Science Advances.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Drexel στη Φιλαδέλφεια διαπίστωσε ότι σε μια άδεια αίθουσα όπου απαγορευόταν το κάπνισμα σχεδόν το 30% των μικροσωματιδίων στον αέρα σχετίζονταν με τον λεγόμενο τριτοπαθή καπνό.

«Δεν περιμέναμε να βρούμε σε ένα ελεύθερο καπνού περιβάλλον ενδείξεις καπνού», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής Πήτερ Ντε Καρλο, επίκουρος καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής.

Οι κίνδυνοι από το δευτεροπαθές κάπνισμα έχουν ήδη τεκμηριωθεί επαρκώς, αλλά η τριτοπαθής έκθεση δεν είναι σαφές αν ενέχει τους ίδιους κινδύνους για την υγεία.

Πάντως, ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι και η τριτοπαθής έκθεση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

«Στις περιοχές που απαγορεύεται το κάπνισμα, τα σωματίδια από το τσιγάρο εισχωρούν μέσω των συστημάτων αερισμού και από τα ρούχα που φοράμε και στη συνέχεια κολλάνε πάνω στους τοίχους και τα έπιπλα. Είναι δύσκολο να καθαριστούν και μπορεί να αναδύουν για χρόνια επικίνδυνες χημικές ουσίες», εξηγεί ο Δρ Ντε Καρλο.

Σε εργαστηριακά πειράματα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν καπνό τσιγάρου για να επιβεβαιώσουν ότι τα υπολείμματα καπνού μπορούν να ταξιδέψουν σε περιοχές όπου κανείς δεν έχει καπνίσει ποτέ.

Σύμφωνα με τον Δρ Νορμαν Εντελμαν, επιστημονικό σύμβουλο της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, «για πολύ καιρό πολλοί άνθρωποι δεν πίστευαν ότι ο δευτεροπαθής καπνός είναι επικίνδυνος. Έπειτα από εκτεταμένες μελέτες ξεκαθαρίστηκε ότι το παθητικό κάπνισμα είναι κακό. Τώρα έχουμε να κάνουμε με την τριτοπαθή έκθεση. Για παράδειγμα, τα άτομα με άσθμα αυτή η έμμεση έκθεση στον καπνό είναι επικίνδυνη και το ερώτημα που τίθεται είναι αν ισχύει το ίδιο και για τον γενικό πληθυσμό».

Η αμερικανική μελέτη έδειξε ότι, το 29% των μικροσωματιδίων που εισέπνεαν τα άτομα σε μια αίθουσα που απαγορευόταν το τσιγάρο σχετιζόταν με τον τριτοπαθή καπνό. Και σύμφωνα με τον Δρ Ντε Καρλο ενδεχομένως αυτό να αφορά και τα μικροσωματίδια που εκλύονται από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

«Το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει ότι τα περιβάλλοντα χωρίς τσιγάρο δεν είναι απαραίτητα απαλλαγμένα από τα υπολείμματα καπνού», τονίζει.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης