Οι τροπικές θάλασσες ερημώνουν - Τα ψάρια μεταναστεύουν μαζικά προς τους πόλους

Eπιστήμονες διαπιστώνουν ότι τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών έχουν αρχίσει να μετακινούνται όλο και περισσότερο προς τους πόλους εξαιτίας της θέρμανσης των νερών των ωκεανών. Και στις δικές μας θάλασσες εμφανίζονται «ξένα» είδη που περνούν τη Διώρυγα του Σουέζ, αυξάνονται και πληθύνονται και φθάνουν όλο και πιο βόρεια στο Αιγαίο και στο Ιόνιο.

Εκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προβλέπει ότι, μέσα στις επόμενες δεκαετίες οι τροπικοί θα ερημώσουν από ψάρια, ενώ οι βόρειες και νότιες θάλασσες του πλανήτη θα φιλοξενούν πρωτόγνωρα για αυτές είδη.

Το χειρότερο σενάριο προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά 3 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 οπότε τα ψάρια των τροπικών και υποτροπικών περιοχών θα απομακρύνονται από τους σημερινούς οικοτόπους τους και θα μετακινούνται προς τους πόλους κατά 25 χλμ. ανά δεκαετία.

Στο καλύτερο σενάριο - το οποίο προβλέπει άνοδο της θερμοκρασίας των νερών κατά έναν βαθμό Κελσίου - η μετακίνηση θα γίνεται με ρυθμό 15 χλμ. ανά δεκαετία.

"Καθώς τα ψάρια μετακινούνται προς τα ψυχρότερα νερά, το γεγονός αυτό θα δημιουργήσει ευκαιρίες για τους αλιείς στην Αρκτική» επεσήμανε η μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας τονίζοντας: «Από την άλλη πλευρά αυτό θα διαταράξει τους πληθυσμούς που ζουν εκεί σήμερα και θα αυξήσει τον ανταγωνισμό για τους πόρους».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης