Σύμφωνα με μελέτη που έγινε, με τίτλο «Human Resting Energy Expenditure Varies with Circadian Phase», τα αποτελέσματα της οποία δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού «Current Biology», οι καλύτερες ώρες για να χάσει κανείς κιλά είναι αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ καθώς, όπως λένε οι επιστήμονες, οι μεταβολικοί μας ρυθμοί είναι οι υψηλότεροι εκείνες τις ώρες.
Για τη μελέτη αυτή οι επτά συμμετέχοντες (ηλικίας 38 έως 69 ετών) παρέμειναν σε ειδικό εργαστήριο τις ώρες της ημέρας που ήταν απαραίτητες για ένα διάστημα 37 ημερών. Οι ερευνητές δεν τους έδωσαν πρόσβαση σε παράθυρα, τηλέφωνα, ρολόγια ή στο διαδίκτυο.
Κάθε βράδυ ο χρόνος για ύπνο για τους συμμετέχοντες μετατοπίστηκε κατά τέσσερις ώρες. Ήταν παρόμοιο με το να ταξιδεύουν σε τέσσερις ζώνες ώρας προς τα δυτικά κάθε μέρα για τρεις συνεχείς εβδομάδες.
Ο κύκλος ύπνου τους καθώς και η διατροφή και η άσκηση ρυθμίστηκαν επίσης αυστηρά από τους ερευνητές. Αυτό βοήθησε τους ερευνητές να αλλάξουν τον κιρκαδικό ρυθμό ή αλλιώς το ρολόι του σώματος τους.
Στη συνέχεια αναλύθηκε ο μεταβολισμός τους και οι ρυθμοί τους μεταβολισμού τους σε διαφορετικές ώρες της ημέρας.
Τα αποτελέσματα της μελέτης αποκάλυψαν ότι 10% επιπλέον θερμίδες θα μπορούσαν να καούν αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ καθώς, οι μεταβολικοί ρυθμοί είναι οι υψηλότεροι εκείνες τις ώρες. Οι θερμοκρασίες του σώματος ήταν χαμηλότερες στη μέση της νύχτας και οι υψηλότερες αργά το απόγευμα και νωρίς το βράδυ.
Σύμφωνα με την ομάδα των ερευνητών, αυτή η μελέτη δείχνει γιατί οι εργαζόμενοι με βάρδιες τείνουν να έχουν ακανόνιστο ύπνο και τα προγράμματα κατανάλωσης τροφής που έχουν είναι «άστατα» με αποτέλεσμα να παίρνουν βάρος. Οι εργαζόμενοι αυτοί διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, παχυσαρκίας, γνωστικών προβλημάτων καθώς και καρκίνων, όπως έχει διαπιστωθεί σε αρκετές προηγούμενες μελέτες.
Οι ερευνητές εξηγούν ότι το κιρκαδικό ρολόι του σώματος τους θα μπορούσε να ρυθμίζει το μεταβολισμό τους και τους μεταβολικούς ρυθμούς τους.
Όπως είπε, η Kirsi-Marja Zitting, του Τμήματος Διαταραχών Ύπνου στο νοσοκομείο Brigham και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη, τους εξέπληξε το γεγονός, ότι οι ίδιες ασκήσεις που έκαναν οι συμμετέχοντες όλη τη μέρα μόνο σε συγκεκριμένες στιγμές της ημέρας δούλευαν και έκαναν καύση θερμίδων.
Ενώ, η Jeanne Duffy, συν-συγγραφέας της μελέτης, νευροεπιστήμονας στο Brigham και αναπληρώτρια καθηγήτρια ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Ιατρική Σχολή, πρόσθεσε ότι αυτή η μελέτη έδειξε ότι δεν ήταν μόνο αυτό που έφαγαν και πόσο ασκήθηκαν οι συμμετέχοντες το οποίο καθόρισε πόσες θερμίδες έκαψαν αλλά το "πότε" χρονικά έγιναν αυτές οι διαδικασίες, αυτό είναι το πιο σημαντικό, όπως είπε.
Όπως εξήγησε η καθηγήτρια Duffy, η τακτικότητα των συνηθειών όπως η κατανάλωση φαγητού και ο ύπνος είναι πολύ σημαντικά για τη γενική υγεία, όμως αν ακολουθούσαμε ένα πρόγραμμα άσκησης για παράδειγμα το απόγευμα ή νωρίς το βράδυ,, τότε θα μπορούσαμε να έχουμε ένα επιπλέον 10% σε απώλεια θερμίδων.
Αυτό σημαίνει ότι ένα άτομο μπορεί να κάψει 130 επιπλέον θερμίδες χωρίς πρόσθετη προσπάθεια.
Ωστόσο, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να συμβαίνει κάθε μέρα, γι αυτό τα προκύπτοντα αποτελέσματα πρέπει να εκτιμηθούν καθώς είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί το εσωτερικό ρολόι του σώματος σε συγχρονισμό με το εξωτερικό περιβάλλον για να έχουμε καλή υγεία συνολικά.
Η ερευνητική ομάδα θα επιχειρήσει σε νέα μελέτη να συνδέσει τις επιδράσεις του χρόνου του ύπνου, τη διάρκεια αυτού και την κανονικότητα του με την επίδρασή της στην αύξηση βάρους.