Υποβλήθηκε από m.t στις Τετ, 05/11/2014 - 20:34.
Η κατανάλωση κόκκινου κρέατος πυροδοτεί χημικές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε αθηρωσκλήρωση, διαπιστώνουν ερευνητές του ΗΠΑ. Πειράματα σε ποντίκια δείχνουν ότι τα βακτήρια του εντέρου μετατρέπουν ένα συστατικό του κόκκινου κρέατος σε δύο ουσίες που βλάπτουν τα αγγεία.
Ερευνητές της διάσημης Κλινικής του Κλίβελαντ στο Οχάιο αναφέρουν ότι η L-καρνιτίνη, συστατικό του κόκκινου κρέατος, μεταβολίζεται από τη μικροχλωρίδα του εντέρου και δίνει την ουσία γΒΒ (γάμμα-βουτυροβεταϊνη). Η ουσία αυτή ευνοεί το σχηματισμό πλάκας, δηλαδή την επικάθιση χοληστερίνης και άλλων λιπαρών ουσιών στα αγγεία.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε ωστόσο σε ποντίκια, και μένει να αποδειχθεί αν το ίδιο συμβαίνει και στον άνθρωπο.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ωστόσο ότι το γΒΒ είναι συστατικό σε διατροφικά συμπληρώματα αδυνατίσματος και αύξησης της μυϊκής μάζας, τα οποία ο κόσμος ίσως θα έπρεπε να αποφεύγει.
Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην έγκριτη επιθεώρηση Cell Metabolism.
H ίδια ερευνητική ομάδα παρουσιάζει όμως και μια δεύτερη σχετική μελέτη στο Journal of the American College of Cardiology.
Αφορά την ουσία ΤΜΑΟ (τριμεθυλαμίνη-N-οξείδιο) η οποία έχει επίσης βρεθεί να παράγεται ως αποτέλεσμα της διάσπασης της L-καρνιτίνης από τα μικρόβια του εντέρου. Παράγεται όμως και από το μεταβολισμό της λεκιθίνης, ουσίας που υπάρχει στον κρόκο του αβγού.
Μοιράσου το: