Ιστοσελίδα που παράγει ψεύτικα πρόσωπα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη δημιούργησε ένας software developer.
Το Thispersondoesnotexist.com παράγει μια νέα, ιδιαίτερα ρεαλιστική (τις περισσότερες φορές) εικόνα προσώπου κάθε φορά που ανανεώνεται, χρησιμοποιώντας τεχνολογία την οποία έχει αναπτύξει η Nvidia.
Όπως αναφέρει το BBC, κάποιοι επισκέπτες δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από το πόσο πειστικές είναι οι φωτογραφίες, ωστόσο αρκετές φαίνονται ξεκάθαρα ψεύτικες. Παρόλα αυτά, σε κάθε περίπτωση, αρκετοί έχουν αρχίσει να δημοσιεύουν εικόνες από την ιστοσελίδα αυτή στα social media.
Η Nvidia ανέπτυξε ένα ζεύγος «ανταγωνιστικών» προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία και την κριτική επί των φωτογραφιών το 2017. Αργότερα, η εταιρεία τα κατέστησε open source, οπότε και είναι πλέον διαθέσιμα στο ευρύ κοινό.
Η βελτίωση των τεχνολογιών που επιτρέπουν την παραγωγή συνθετικής ομιλίας, εικόνων και κειμένου από προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης δημιουργεί ηθικά ζητήματα, τα οποία αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι ερευνητές του χώρου και μη.
Ενδεικτικά, την προηγούμενη εβδομάδα η ερευνητική ομάδα OpenAI ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «συγγραφέα» τεχνητής νοημοσύνης, ικανού να γράφει ιδιαίτερα πειστικά fake news, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να μην κοινοποιήσουν δημόσια στοιχεία για την τεχνολογία αυτή, λόγω φόβων για κατάχρησή της.
Επίσης, γνωστό είναι το ζήτημα των «deepfakes», όπου πρόσωπα διασήμων (όπως η Σκάρλετ Γιόχανσον) τοποθετούνται σε σώματα πορνοστάρ σε πορνογραφικά βίντεο, ενώ, όπως είχε γίνει γνωστό το 2017, ερευνητές στο University of Washington ήταν σε θέση να δημιουργήσουν ένα φωτορεαλιστικό μοντέλο του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μέσω εργαλείου τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο αντέγραψε κι αναπαρήγαγε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην πρόεδρος κουνά το στόμα του όταν μιλάει.
Η συγκεκριμένη τεχνική επέτρεψε στους ερευνητές να «βάλουν λόγια» στο (συνθετικό) στόμα του Ομπάμα στο βίντεο που δημιούργησαν, χρησιμοποιώντας μια τεχνητή νοημοσύνη (neural network), η οποία δημιούργησε ένα μοντέλο του σχήματος του στόματός του, προσαρμόζοντας το μοντέλο αυτό σε βίντεο και ηχητικό υλικό του πρώην προέδρου.
Για τον σκοπό αυτόν είχαν χρησιμοποιηθεί 14 ώρες βίντεο του Μπαράκ Ομπάμα, ώστε να μπορεί να προσαρμοστεί κάθε είδους ηχητικό στην εικόνα του πρώην προέδρου ή απλά να τοποθετηθούν ψηφιακά στο στόμα του λόγια τα οποία δεν είπε ποτέ στην πραγματικότητα.