Για πρώτη φορά μια διεθνής ομάδα επιστημόνων υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Boulder στο Κολοράντο και του Trent στο Οντάριο του Καναδά, κατέγραψε τους απανταχού παγετώνες της Γης, κάνοντας έτσι ευκολότερους τους υπολογισμούς αλλά και τις μετρήσεις για την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Συνολικά η μελέτη κατέγραψε περίπου 198.000 παγετώνες οι οποίοι καλύπτουν έκταση 727.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων που ισοδυναμεί περίπου με την έκταση του Τέξας των ΗΠΑ ή της Γερμανίας, της Πολωνίας και της Δανίας μαζί.
Ενώ οι τεράστιοι όγκοι πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική χάνουν συνεχώς έκταση ωστόσο είναι οι μικρότεροι παγετώνες που συνεισφέρουν περισσότερο στην αύξηση της στάθμης της θάλασσας και αυτό θα συνεχιστεί και τον επόμενο αιώνα, ανέφερε ένας εκ των επικεφαλής της έρευνας, ο Ταντ Πφέφερ.
Ωστόσο αν ποτέ έλιωναν τελείως οι πάγοι της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η στάθμη της θάλασσας θα ανέβαινε κατά 63 μέτρα.
Από την άλλη, οι παγετώνες είναι πιο ευάλωτοι στην κλιματική αλλαγή και λιώνουν πιο εύκολα. Σήμερα, εκτιμάται ότι το σταδιακό λιώσιμο των παγετώνων συνεισφέρει περίπου το ένα τρίτο της παρατηρούμενης ανόδου της στάθμης των θαλασσών (το υπόλοιπο ένα τρίτο προέρχεται από το πιο αργό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής και της Γροιλανδίας, ενώ το άλλο ένα τρίτο από τη θερμική διόγκωση των νερών των ωκεανών, καθώς η θερμοκρασία τους συνεχώς ανεβαίνει).
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι στον επόμενο αιώνα οι παγετώνες θα σημειώσουν περαιτέρω δραματική συρρίκνωση λόγω ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Η εξέλιξη αυτή, μεταξύ άλλων, θα αυξήσει τους κατά τόπους κινδύνους για αιφνίδιες πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές, ενώ θα έχει επιπτώσεις και στον υδρολογικό κύκλο (συνεπώς και στο νερό που θα είναι διαθέσιμο για κατανάλωση).
Η απογραφή των παγετώνων δημοσιεύτηκε στο διεθνές περιοδικό παγετωνολογίας “Journal of Glaciology”, και γι’ αυτήν εργάστηκαν 74 ερευνητές από 18 χώρες.