Υποβλήθηκε από m.t στις Τρί, 17/03/2015 - 09:43.
Το νευρωνικό αποτύπωμα του έρωτα στον ανθρώπινο εγκέφαλο, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν κινέζοι ερευνητές. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Frontiers in Human Neuroscience, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι στο μέλλον δεν αποκλείεται να αναπτυχθεί ένα τεστ εγκεφαλικής διάγνωσης του έρωτα.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας της Χεφέϊ, με επικεφαλής τον Δρ Σιαοτσού Ζανγκ, υπέβαλαν σε λειτουργική μαγνητική τομογραφία (fMRI) 100 άνδρες και γυναίκες, που είτε δήλωσαν ερωτευμένοι, είτε πρόσφατα είχαν χωρίσει, είτε δεν είχαν ερωτευτεί ποτέ.
Οι εγκέφαλοι των ερωτευμένων ατόμων εμφάνιζαν κάποια κοινά στοιχεία όταν τα άτομα παρατηρούσαν φωτογραφίες των αγαπημένων τους, κατά τη διάρκεια της fMRI. Ανάλογα ίχνη εγκεφαλικής δραστηριότητας δεν παρατηρήθηκαν στα άτομα που, είτε είχαν χωρίσει, είτε δεν είχαν ερωτευθεί ποτέ.
Αυτό κάνει τους ερευνητές να υποστηρίζουν ότι, όταν κανείς ερωτεύεται συμβαίνουν ορατές αλλαγές σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου, που εμπλέκονται στην επεξεργασία των συναισθημάτων, στην ανταμοιβή, στην υποκίνηση, στην κοινωνική λειτουργικότητα κ.α. Ενώ, μια συγκεκριμένη περιοχή -ο κερκοφόρος πυρήνας- ενεργοποιείται, όταν κανείς χωρίζει.
«Η μελέτη μας παρέχει τις πρώτες ενδείξεις για τις αλλαγές που σχετίζονται με τον έρωτα στην υποκείμενη αρχιτεκτονική του εγκεφάλου. Τα ευρήματα ρίχνουν νέο φως στους νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς της αγάπης», σχολιάζει ο Δρ Ζανγκ.
Μοιράσου το: