Αν ακούτε μουσική πριν κοιμηθείτε μπορεί να χαλάσει ο ύπνος σας

Πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να ακούν μουσική πριν κοιμηθούν ενώ μάλιστα συμβουλές διαφόρων ειδικών αλλά και ορισμένες μελέτες λένε ότι η μουσική μπορεί να λειτουργήσει χαλαρωτικά και ευεργετικά για την διαδικασία του ύπνου.

Όμως ειδικοί του Πανεπιστημίου Baylor με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Psychological Science» ανατρέπουν όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για την σχέση της μουσικής με τον ύπνο.

Πραγματοποιώντας σειρά πειραμάτων σε περισσότερα από 200 άτομα οι ερευνητές αναφέρουν ότι δε είναι καλό να ακούμε μουσική πριν κοιμηθούμε γιατί προκαλούνται διαφόρων ειδών διαταραχές στον ύπνο μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι αν ακούμε μουσική πριν κοιμηθούμε πιθανότατα πριν κλείσουμε τα μάτια μας θα «κολλήσει» στο μυαλό μας κάποιο τραγούδι που θα επαναλαμβάνεται συνεχώς, οι αποκαλούμενοι «ωτοσκώληκες» ή «εγκεφαλοσκώληκες».

Αυτή το φαινόμενο παρουσιάζεται συχνότερα το πρωί όταν ξυπνάει κάποιος αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές αν αυτό συμβεί πριν κάποιος κοιμηθεί τότε ο ύπνος που θα κάνει θα είναι αρκετά κακός.

Οι ερευνητές στα πειράματα που διεξήγαγαν έβαζαν τους εθελοντές που έπαιρναν μέρος σε αυτά να ακούνε πριν κοιμηθούν δημοφιλή ποπ τραγούδια.

«Όλοι σχεδόν πίστευαν ότι η μουσική βελτιώνει τον ύπνο αλλά εμείς διαπιστώσαμε όσο περισσότερη μουσική ακούει κάποιος πριν κοιμηθεί τόσο χειρότερο ύπνο θα κάνει.

Ο εγκέφαλος μας συνεχίζει να επεξεργάζεται την μουσική ενώ κοιμόμαστε ακόμη και όταν αυτή έχει σταματήσει. Η μουσική σε κάνει να αισθάνεσαι πιο όμορφα και ειδικά τα νεαρά άτομα συνηθίζουν να ακούν μουσική λίγο πριν κοιμηθούν.

Όμως όσο περισσότερο ακούς μουσική τόσο περισσότερο αυξάνονται οι πιθανότητες να πιάσεις ωτοσκώληκα που δεν θα φεύγει όταν πέσεις να κοιμηθείς και αν αυτό συμβεί οι πιθανότητες ενός κακού ύπνου είναι πολλές» αναφέρει ο Μάικλ Σκάλιν καθηγητής ψυχολογίας και νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Baylor μέλος της ερευνητικής ομάδας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης