Η Κίνα αποτελεί τα τελευταία 20 χρόνια ένα πραγματικά παλαιοντολογικό παράδεισο αφού ανακαλύπτονται εκεί συνεχώς απολιθώματα δεινοσαύρων και άλλων ζώων που ζούσαν πριν από πολλά εκατ. έτη πολλά από τα οποία είναι άγνωστα είδη.
Ερευνητική ομάδα της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών ανακάλυψε στην βορειοδυτική Κίνα άλλο ένα άγνωστο μέχρι σήμερα ον που ζούσε πριν από 26,5 εκατ. έτη.
Πρόκειται για γιγάντιο ζώο που πιστεύεται ότι ήταν πρόγονος των ρινόκερων και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ερευνητών είναι το μεγαλύτερο θηλαστικό που πάτησε το πόδι του στην Γη.
Το ζώο αυτό ονομάστηκε Paraceratherium linxiaense και είχε μήκος περίπου εννέα μέτρα, ύψος περίπου πέντε μέτρα και βάρος 21-24 τόνους.
Ζούσε σε ανοικτές (όχι πυκνές) δασώδεις περιοχές και τρεφόταν με τα φύλλα που βρίσκονταν ψηλά στα δέντρα όπως και οι σημερινές καμηλοπαρδάλεις.
Είχε μακρύ κεφάλι και επίσης πολύ μακριά πόδια για να μπορεί να κινείται και να τρέφεται με άνεση στις περιοχές που ζούσε.
Επίσης η ανατομία του στόματος και της οδοντοστοιχίας του ήταν τέτοια ώστε να μπορεί να κόβει γρήγορα και εύκολα μεγάλες ποσότητες φύλλων.
«Ήταν ένας γιγάντιος ρινόκερος χωρίς κέρας που μάλλον έμοιαζε περισσότερο με τεράστιο άλογο. Το κεφάλι του μπορούσε να φτάσει φυλλωσιές δέντρων σε ύψος επτά μέτρων για να τραφεί» αναφέρει ο Τάο Ντένγκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας η οποία σε δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Communications Biology» τον αναφέρει ως ένα «φιλικό γίγαντα».
Αντίπαλοι του εκείνη την εποχή ήταν προϊστορικές ύαινες και κροκόδειλοι ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δυσκολεύτηκε πολύ και κατά πάσα πιθανότητα εξαφανίστηκε όταν έκανε την εμφάνιση της μια εποχή παγετώνων.