«Τατουάζ-γιατρός» θα παρακολουθεί τον ασθενή και θα χορηγεί φάρμακα

Ερευνητές δημιούργησαν μια «φορετή» συσκευή, λεπτή όσο ένα αυτοκόλλητο τατουάζ, που μπορεί να αποθηκεύει και να μεταδίδει δεδομένα σχετικά με τις κινήσεις ενός ατόμου, να λαμβάνει ιατρικές πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή του και να εκλύει φάρμακα στο δέρμα του.

Οι δημιουργοί του «τατουάζ-γιατρού» αναφέρουν με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Nanotechnology», ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει ασθενείς με νόσους που πλήττουν την κινητικότητα όπως η νόσος του Πάρκινσον και η επιληψία.

Η συσκευή αποτελείται από στρώματα εύκαμπτων νανοϋλικών – αισθητήρες που ανιχνεύουν τη θερμοκρασία και την κίνηση, νέας τεχνολογίας μνήμη RRAM με υψηλή χωρητικότητα για αποθήκευση δεδομένων και φαρμακευτικές ουσίες – τα οποία βρίσκονται μέσα σε ένα υλικό που μιμείται την ευκαμψία του ανθρώπινου δέρματος.

Το αποτέλεσμα αυτού του «παντρέματος» είναι ένα επίθεμα που κολλά στο δέρμα και περιέχει μια συσκευή με μήκος μόλις 4 εκατοστόμετρα, πλάτος 2 εκατοστόμετρα και πάχος 0,3 χιλιοστόμετρα, όπως ανέφερε μια εκ των κύριων συγγραφέων της μελέτης, η δρ Νάνσου Λου, μηχανολόγος μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ωστιν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης