Παν. Λαφαζάνης: Το (αναμενόμενο) εμπόδιο του Τσίπρα

Του Διονύση Ζακυνθινού

 

Οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν έτοιμες, το μήνυμα (όχι ακριβώς διάγγελμα, καθώς διάγγελμα κάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας) του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ήταν στα σκαριά και οι πάντες περίμεναν την τυπική ολοκλήρωση της ιστορίας: την ανακοίνωση του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως πιθανού υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Μόνο που η τυπική διεκπεραίωση, αυτό που είχε προαναγγελθεί ως βέβαιο, δεν ήλθε ποτέ. Το μήνυμα (ή διάγγελμα) του πρωθυπουργού αναβλήθηκε.

Είχε προηγηθεί η μετάβαση στο Μέγαρο Μαξίμου του Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος φέρεται να αντιδρά έντονα στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου.

Να ήταν, λοιπόν, ο Λαφαζάνης και κατ’ επέκταση η «Αριστερή Πλατφόρμα», που έβαλε «φρένο» και ανέβαλε, εάν δεν ματαίωσε, την αναγγελία της πολυαναμενόμενης υποψηφιότητας;

Αυτό θα φανεί τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα. Ωστόσο, αν επιβεβαιωθεί η… υποψία ότι ο Λαφαζάνης και η παρέα του, που ελέγχουν τουλάχιστον το 25% του ΣΥΡΙΖΑ, «μπλόκαρε» την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου, αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει απέναντι του ένα ισχυρό ανάχωμα στα σχέδια του.

Και αν ο Λαφαζάνης μπορεί και πατάει πόδι σε ένα ήσσονος από άποψη πολιτικής σημασίας ζήτημα, όπως αυτό της προεδρικής εκλογής, αντιλαμβάνεται κανείς τι έχει να γίνει στα σοβαρά και στα σπουδαία που είναι μπροστά μας, αρχής γενομένης από τη σκληρή διαπραγμάτευση στο Eurogroup και την τιτάνια προσπάθεια που καταβάλλεται για την επίτευξη συμφωνίας ή συμβιβασμού. Και όποιον ορισμό θέλει επιλέγει ο καθένας.

Πώς, λοιπόν, θα αντιδράσει η «Αριστερή Πλατφόρμα» του ΣΥΡΙΖΑ σε πιθανή αποδοχή αξιώσεων των εταίρων – δανειστών, όπως οι αποκρατικοποιήσεις;

Και μήπως η υποχώρηση Τσίπρα στην προεδρική εκλογή ήταν ένα αντάλλαγμα ή μπορεί ως τέτοιο να παρουσιαστεί προς τον Λαφαζάνη και το ένα τρίτο του κόμματος του για να υπαναχωρήσουν από τις θέσεις τους ως προς την αποδοχή του επιθυμητού συμβιβασμού με τους εταίρους δανειστές;

Όποιες κι αν είναι οι απαντήσεις, που θα δοθούν πολύ σύντομα, κανείς δεν θα ήθελε να ήταν στη θέση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος βρίσκεται μπροστά σε ένα (αναμενόμενο) αδιέξοδο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης