Ο ανετοιμος ΣΥΡΙΖΑ και η τότε πρόταση Σαμαρά (περί αυτοκριτικής)

Στον Χριστιανισμό υπάρχει η εξομολόγηση. Όσες αμαρτίες και να εχεις κάνει μπορείς πάντα να τις "σβήσεις" και να ξεκινήσεις άσπιλος και αμόλυντος. Στην Αριστερά. υπάρχει η αυτοκριτική. Πάντα με μια απόσταση χρόνου, παραδέχεται προς τα πίσω, λάθη που δεν έπρεπε να γίνουν και εξαγνίζεται.

Στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται πλέον ότι δεν είχαν σχέδιο για να κυβερνήσουν το 2015. Λένε επίσης ότι κακώς έδωσαν το Υπουργείο Οικονομικών στον Βαρουφάκη. Και επισημαίνουν ότι υπήχαν και φωνές τότε στο κόμμα "να μην ρίξουμε τον Σαμαρά".

Οι παραδοχές αυτές έχουν φέρει έναν κύκλο δημόσιων συζητήσεων από τον οποίο όμως λείπει κάτι σοβαρό. Η τότε πρόταση Σαμαρά.

Θυμίζω: Στα τέλη του 2014 διαφαινόταν με σιγουριά η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά λόγω μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Τότε ο κ. Αντώνης Σαμαράς από την θέση του πρωθυπουργού της χώρας υπέβαλε δημόσια την παρακάτω πρόταση στον ΣΥΡΙΖΑ:

- Να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας προερχόμενος από την Κεντροαριστερά, δηλαδή ένας Πρόεδρος που στην πραγματικότητα θα τον υπεδείκνυε ο ΣΥΡΙΖΑ.

- Να βγει η χώρα από τα μνημόνια με τα ήπια μέτρα Χαρδούβελη (1 δισ. ευρώ) και μια πιστοληπτική γραμμή 20 δισ. ευρώ (ένας κουμπαράς μήπως χρειαστεί χρήματα η χώρα).

- Να γίνουν εκλογές μόλις ΟΚΤΩ μήνες μετά, δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2015. 

Με την παραπάνω πρόταση είναι πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην έμπαινε ποτέ σε τρίτο μνημόνιο, να μην έκλειναν οι Τράπεζες, σήμερα να μιλάγαμε για μια νέα θετική κατάσταση που θα είχε ξεκινήσει από τότε. (Γράφω "είναι πολύ πιθανό" γιατί με τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία έστω και 9 μηνες μετά και πάντα χωρίς σχέδιο, ποιος μπορεί να προβλέψει τι θα γινόταν;)

Μνημονεύω την πρόταση Σαμαρά που απορρίφθηκε αμέσως από τον ΣΥΡΙΖΑ με χλεύη και συνοπτικές διαδικασίες για να υπογραμμίσω ότι το έκαναν αν και ήσαν... ΑΝΕΤΟΙΜΟΙ! Δηλαδή ενώ δεν είχαν κανένα σχέδιο για των χώρα, την ίδια στιγμή δεν ήθελαν να έχουν δικό τους Πρόεδρο και μια Ελλάδα χωρίς μνημόνια. Αυτός ο αδιανόητος μακιαβελισμός δείχνει πόσο επικίνδυνοι ήσαν. 

Τέλος θα επαναλάβω ότι όχι μόνο δεν είχαν σχέδιο το 2015 αλλά δεν είχαν σχέδιο ούτε το 2016, το 2017, το 2018 και το 2019. Κάθε πρωί που ξύπναγαν, δεν είχαν ιδέα τι θα κάνουν μέχρι το μεσημέρι. Ωστόσο πρόβλημα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει. Μέσω της αυτοκριτικής που ήδη ξεκίνησαν όλα θα τακτοποιηθούν και - γιατί όχι; - θα ξεχαστούν.

                               ANΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης