Ο Τύπος περιγράφει μια κατάσταση πανικού στην οποία έχει περιέλθει η νυν κυβέρνηση (ΣΥΡΙΖΑ) και πιθανόν η επόμενη (ΝΔ) εξ αιτίας των αποφάσεων του ΣτΕ να επιστραφούν οι πληρωμές δώρων σε συνταξιούχους και άλλους δικαιούχους, που εκαναν προσφυγές στη Δικαιοσύνη. Έχουν και το εξής φαιδρό επιχείρημα: Από που θα πληρωθούν όλα αυτά; Η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Υπάρχει απάντηση και δεν θα τους αρέσει: Αυτές οι αξιώσεις θα μπορούσαν να πληρωθούν εύκολα και χωρίς τον παραμικρό κόπο:
α) Αν είχαν εξορθολογίσει το κόστος του Δημοσίου που λεηλατεί την ελληνική οικονομία μέσα από μια πρωτοφανή παρασιτική λειτουργία και
β) Αν είχαν ολοκληρώσει σωστά τα μνημόνια φθάνοντας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από 5% έως 9%, όπως θα ήταν το φυσιολογικό. Αυτό συνέβη στις άλλες χώρες που ειχαν μνημόνια και βγήκαν νωρίτερα από αυτά, με ρυθμούς ανάπτυξης τέτοιους ώστε ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΝ τις αδικίες που προηγήθηκαν.
Οι άχρηστοι κυβερνώντες στην Ελλάδα, δεν έκαναν τίποτε από τα δύο, με αποτέλεσμα 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης να έχουμε χαμηλότερο ΑΕΠ, μεγαλύτερο ετήσιο κόστος Δημοσίου, κατά 2,2 δισ. ευρώ (!), κανένα απολύτως σχέδιο για οτιδήποτε και μια ισχνή δήθεν ανάπτυξη που οφείλεται είτε στην συγκυρία (αύξηση του τουρισμού), είτε στον ιδιωτικό τομέα που πασχίζει αβοήθητος κόντρα στο κράτος και τους άδικους φόρους.
Αν η Ελλάδα ήταν μια χώρα με κανονικότητα, σήμερα, μετά από 9 σχεδόν χρόνια μνημονίων, θα ήταν εντός αγορών, το ΑΕΠ θα είχε ξεπεράσει τα 225 δισ. ευρώ, τα φορολογικά έσοδα θα επέτρεπαν αποκατάσταση μιας - μιας, ΟΛΩΝ των πληγών που επέφερε η χρεοκοπία της χώρας.
Όμως δεν είμαστε μια κανονική χώρα. Είμαστε μια χώρα αδιόρθωτη, ανοργάνωτη, χωρίς συγκεκριμένη πλεύση, μια χώρα ανεύθυνων κυβερνώντων που αντί να υπηρετούν το γενικό καλό, υπηρετούν μόνο το κομματικό. Μια χώρα που το πολιτικό της σύστημα έχει το θράσος να αναρωτιέται "πως θα πληρωθούν οι επιστροφές των δώρων", την ώρα που επί 10 χρόνια δεν έκαναν απολύτως τίποτε για να το διορθώσουν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ