Και μετά τους Σαμαρά, Βενιζέλο, Παπανδρέου, τι;

Η παλιά φρουρά του πολιτικού συστήματος της μεταπολίτευσης αποχωρεί ή και να παραμένει δεν έχει πραγματικό ρόλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα πρόσωπα της μεταπολίτευσης με δηλώσεις - διαγγέλματα τάχθηκαν υπέρ του "ναι" αλλά αγνοήθηκαν, απόδειξη ότι δεν επηρεάζουν πια.

Ισχυρό συμβολισμό στην κατέρρευση του παλιού έχει η αυλαία που έπεσε και στην περίοδο Σαμαρά, επί 5,5 έτη, αρχηγού της Ν.Δ., εκ των οποίων 2,5 έτη ως πρωθυπουργός. Η αυλαία έπεσε χθες λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ, υπό το συντριπτικό βάρος των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος. Ο μόλις πριν 6 μήνες πρωθυπουργός τώρα είναι ένας απλός πολίτης.

Φυσικά ενώ πρόσωπα όπως οι Σαμαράς, Βενιζέλος, Παπανδρέου κ.α. έχουν ήδη περιθωριοποιηθεί μαζί με άλλα πρόσωπα της πολιτικής που έφυγαν νωρίτερα και στην πραγαμτικότητα ιδιωτεύουν, το βασανιστικό ερώτημα είναι: Και μετά από αυτούς τι;

Τα κόμματα της μεταπολίτευσης είναι κουρασμένα γέρικα κουφάρια που δεν έχουν δυνάμεις να επιστρέψουν στην κοινωνία, αφού δεν πείθουν τους πολίτες ότι μπορούν να αλλάξουν. Μια ιδέα στα όρια της υπερβολής θα ήταν να... κλείσουν, αφήνοντας πρόσωπα και ιδέες να κινηθούν εντελώς ελεύθερα σε νεες επιλογές αλλά η ζωή έχει δείξει ότι στην πολιτική δεν υπάρχει τόση τόλμη.

Τα κουρασμένα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο είναι πρόβλημα όχι μόνο εξ αιτίας του παρελθόντος τους αλλά και γιατί μη έχοντας παρόν, αφήνουν εντελώς ελεύθερο το πεδίο να δρα ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχουμε μια κυβέρνηση που κατηγορείται για ερασιτεχνισμό και αυταρχισμό που όμως δεν την απειλεί τίποτε, μπορεί να συνεχίσει έτσι. Αυτό είναι σοβαρό έλλειμμα Δημοκρατίας.

          ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης