Ιστορικη ευθύνη της ΕΡΤ να κατανικήσει το σκουπιδαριό της ιδιωτικής τηλεόρασης

Κάνοντας ζάπινγκ εντελώς αυθόρμητα σταμάτησα στο δελτιο ειδήσεων της ΕΡΤ1. Χωρίς να το καταλάβω παρακολούθησα όλο το δελτίο και ξαφνικά συνειδητοποίησα ότι ήταν μακράν το καλύτερο δελτίο που είχα δει εδώ και καιρό. Δικά του θέματα, σωστός ρυθμός, πολλά εξωτερικά ρεπορτάζ, ενότητες για πολιτισμό, αθλητισμό και κυρίως πληρότητα. Δεν έλειπε τίποτε.

Συνειδητοποίησα επίσης ότι ήταν σαρωτικά καλύτερο από τα φρικτά δελτία της ιδιωτικής τηλεόρασης που στην πραγματικότητα είναι πρόχειρα και ψεύτικα (και φυσικά πάντα όμοια, παρουσιάζοντας τις ίδιες ειδήσεις με την ίδια σειρά). Και τότε σκέφτηκα ότι αν αφήσουν την ΕΡΤ να συνεχισει με τέτοια ποιότητα, είναι θέμα χρόνου να περάσει στην πρώτη θέση της θεαματικότητας.

Αποφάσισα να το ψάξω λίγο παραπάνω και μπήκα να δω τις μετρήσεις τηλεθέασης. Έκπληκτος διαπίστωσα ότι το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ κινείται ηδη μεταξύ 11% και 15% (!), ξεπερνώντας εύκολα ας πούμε το Open Tv και ευρισκόμενο πολύ κοντά στα υπόλοιπα ιδιωτικά.

Το γιατί η ΕΡΤ μπορεί να κατανικήσει την ιδιωτική τηλεόραση είναι εύκολο να εξηγηθεί. Η ΕΡΤ έχει 2.500 στελέχη στη συντριπτική τους πλειοψηφία υψηλών δυνατοτήτων που αν μπορέσουν να εργαστούν απερίσπαστα, σε συνδυασμό με τον τεχνολογικό εξοπλισμό μπορούν να μεγαλουργήσουν. Μέχρι σήμερα όμως, τα στελέχη αυτά τα απομόνωναν για να φέρνουν κομματικούς δημοσιογράφους που λιβάνιζαν την (εκάστοτε) κυβέρνηση, σε όλες τις εκπομπές λόγου.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Η ιδιωτική τηλεόραση έχει βουλιάξει μέσα σε μια απερίγραπτη παρακμή που την περιγράφουν οι δημοσιογραφικές εκπομπές καφενείου, η απόλυτη έλλειψη της ποιότητας οπουδήποτε, η παρέλαση τσαρλατάνων - κομπογιαννιτών από το πρωί μέχρι το βράδυ και ο αφόρητος ξεπεσμός λόγου και έργου. Με μια λέξη: Σκουπιδαριό.

Η νέα κυβέρνηση έχει την ιστορική ευθύνη να αφήσει την ΕΡΤ ΜΟΝΗ ΤΗΣ να αυτο-οργανωθεί και να φροντίζει αυτό το μαγικό μέσον που λέγεται τηλεόραση να μπαίνει στα σπίτια μας με ποιότητα, ήθος και σεβασμό. Δηλαδή ότι δεν έχει η ανυπόληπτη ιδιωτική τηλεόραση.

Τέλος έχει ιδιαίτερη σημασία μια διεθνής μελέτη που υποστηρίξει ότι τα χαμηλής ποιότητας τηλεοπτικά προγράμματα ευνοούν τον λαϊκισμό και τους πολιτικούς που τον εκφράζουν.

Τα τηλεσκουπίδια δημιουργούν ψηφοφόρους δεκτικούς σε απλοϊκά μηνύματα και εύκολες απαντήσεις. 

Οι τηλεθεατές εισέρχονται στον κόσμο της ασημαντότητας και αρχίζουν να αξιολογούν τα πάντα μέσα από την υπεραπλούστευση. Εθίζονται στο κακό τηλεοπτικό πρόγραμμα και ενω αρχικά τους ενοχλεί και το καταγγέλλουν στη συνέχεια το συνηθίζουν, το αποδέχονται και το υπολογίζουν.

Η έρευνα  εξηγεί πως μέσα από τα τηλεσκουπίδια, είδαμε την φοβερή πολιτική άνοδο του Μπερλουσκόνι αλλά και του Τραμπ, καθώς και την άνοδο του Πέπε Γκρίλο και του Σαλβίνι στην Ιταλία.

Η έρευνα υποστηρίζει επίσης ότι μεγαλύτερη επίδραση στα τηλεσκουπίδια έχουν τα παιδιά μέχρι 10 ετών και οι άνω των 55. 

Δική μου άποψη: Είναι τελικά η παιδεία που καθορίζει πόσο θα σε επηρέασει το τηλεσκουπίδι. Όσοι έχουν παιδεία είτε δεν βλέπουν τηλεόραση είτε γνωρίζουν άριστα τι να δουν και τι να απορρίψουν.

                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης