Θα περάσει κι αυτό! (Ή μήπως να ‘σαι ο εαυτός σου;)

Ο διάσημος συγγραφέας Κερτ Βόνεγκατ έχει μείνει στο μυαλό πολλών από εμάς, για όσα είπε ή έγραψε. Στο βιβλίο του, «Χρονοσεισμός», η σύλληψη του Βόνεγκατ ήταν εξαιρετική: Ένας μονάρχης αναθέτει στους σοφούς του να συνοψίσουν σε μια πρόταση το νόημα της ζωής. Μετά από λίγες μέρες, οι σοφοί παρουσιάστηκαν μπροστά του, έχοντας αποφασίσει ότι η φράση είναι: «Θα περάσει κι αυτό». Ίσως είναι η απόλυτη φράση. Όλα θα περάσουν, η χαρά, ο πόνος, η λύπη, τα πρόσωπα, μόνο που υπάρχει μια δύσκολη παράμετρος. Ώσπου «να περάσει κι αυτό», ποιο θα είναι το κόστος; Κι όταν περάσει, τι θα (μου) έχει μείνει;

Όταν «θα περάσει κι αυτό», σίγουρα αυτό που θέλεις να (σου) έχει μείνει είναι ο εαυτός σου. Γιατί η πικρή αλήθεια είναι ότι, σε κάθε δοκιμασία της ζωής, οι άνθρωποι λιποψυχούν, διαταράσσονται, συμβιβάζονται, πολλές φορές δεν αντέχουν. Κι όταν «περάσει κι αυτό», απομένουν διαλυμένοι ή βαριά τραυματισμένοι, έχοντας χάσει πλέον όχι μόνο το παρόν τους αλλά και το μέλλον τους.

Σοφός δεν είμαι, αλλά, αν κάποιος μου ζητούσε να συνοψίσω σε μια πρόταση το νόημα της ζωής, θα του έλεγα: «Να ‘σαι ο εαυτός σου». Να ‘σαι ο εαυτός σου όταν ευημερείς και τίποτε δεν σου στερεί ευτυχισμένες στιγμές. Να ‘σαι ο εαυτός σου όταν αδικείσαι ή υποφέρεις και σε κατακλύζει η δυστυχία, γιατί μόνο έτσι θα το βιώσεις όπως πρέπει. Κι όταν «περάσει κι αυτό», θα είσαι νικητής, αφού θα έχεις αντέξει, θα έχεις πληγωθεί, χωρίς τελικό κόστος, και θα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις το καλό μέλλον που έρχεται.

Είμαι ένας άνθρωπος από βούτυρο στις ευτυχισμένες μου περιόδους. Τεμπελιάζω, δεν αποφασίζω για τίποτε σοβαρό, σύρομαι και φέρομαι εύκολα, δεν με νοιάζει πού θα πάω ή τι θα κάνω. Είμαι ένας πάνσκληρος άνθρωπος, όταν με αδικούν ή με πολεμούν, δεν έχω μέτρο, γίνομαι επικίνδυνος, ορισμένες φορές και εγώ ο ίδιος φοβάμαι τον εαυτό μου μην ξεπεράσει τα όρια. Και στις δύο περιπτώσεις είμαι ο εαυτός μου και δεν το παζαρεύω. Κάθε φορά «θα περάσει κι αυτό», το ξέρω, αλλά εγώ δεν χάνω ποτέ ό,τι κι αν συμβεί. Ακόμα κι αν μείνω άφραγκος, άστεγος, γεμάτος απώλειες, αδικημένος, τελειωμένος, είμαι αυτός που θα βγει πιο δυνατός από τη δοκιμασία — δεν μπορώ να σκεφτώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι μπορεί να γίνει αλλιώς.

Αυτή ήταν πάντοτε η φράση ζωής για μένα: «Να ‘σαι ο εαυτός σου». Όλα τ’ άλλα, περάσουν δεν περάσουν, τι σημασία έχουν, όταν δεν μπορούν να σε νικήσουν; 

Από το βιβλίο ''ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ'' του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εκδόσεις  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚ. ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης