Η δυστυχία του να μην… βλέπεις τον αντίπαλο…!

Στη ζωή πάντα —μέχρι σήμερα— υπήρχε ένας ορατός αντίπαλος. Άλλοτε ήταν η φτώχεια, άλλοτε η εξουσία. Άλλοτε ο …«καπιταλιστής βιομήχανος». Άλλοτε ο γείτονας. Πάντα, κάποιος απέναντι (μας) απειλούσε ή αδικούσε. Το μόνο που απέμενε ήταν εσύ κάτι να πράξεις για να το αντιμετωπίσεις. Ακόμα και η φιλοσοφία, χρειαζόταν έναν ορατό αντίπαλο, για να δώσει το αναγκαίο φως ελπίδας. Μια καλύτερη συνέχεια, αυτή δεν αναζητούμε όλοι; Μια καλύτερη συνέχεια. Μερικές φορές ο αντίπαλός μας ήταν ο ίδιος μας ο εαυτός. Ίσως αυτός θα έπρεπε να νικήσει τις κακές του πλευρές, για να αλλάξει η ζωή μας. Όπως και να 'χει, πάντα υπήρχε απέναντί μας ένας αντίπαλος.

Είναι η πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία που, για όλα τα δεινά της σύγχρονης καθημερινότητας, αντίπαλος δεν υπάρχει. Ούτε ορατός ούτε… αόρατος. Απλά δεν υπάρχει.  

Ποιος αυξάνει τις τιμές του πετρελαίου, εξανεμίζοντας το έτσι κι αλλιώς υστερημένο εισόδημα μικρομεσαίων και φτωχών; Κανείς. Οι εταιρείες παραγωγής διαβεβαιώνουν ότι υπάρχει υπερεπάρκεια και πως η ζήτηση δεν έχει αυξηθεί. Πώς αυξάνεται η τιμή; Το ανώνυμο πλήθος των επενδυτών «τζογάρει» πάνω στην τιμή του. «Προβλέπει» κι άλλες αυξήσεις, οπότε μυθικά ποσά επενδύονται από τώρα.

Κερδοσκοπία λοιπόν. Μόνο που παλιά, πίσω από αυτή, ήταν ο φεουδάρχης, ο δικτάτορας, ο βιομήχανος. Τώρα είναι το… «επενδυτικό κοινό». Ακόμα και εμείς, αν έχουμε κάνει ένα πρόγραμμα σύνταξης στην Εθνική Ασφαλιστική συνδεδεμένο με «επενδυτικά ομόλογα». Μπορεί να αυξάνουμε την τιμή του πετρελαίου, αν κάποιοι στην «Εθνική» επενδύουν και τα λίγα δικά μας ευρώ στην τιμή του!

Ο νεοφιλελευθερισμός αυτοματοποιήθηκε. Δεν υπάρχουν φυσικά πρόσωπα πίσω από τα δεινά των πολλών. Δεν έχεις ποιον να κατηγορήσεις που ακριβαίνουν το ρύζι, το σιτάρι, το πετρέλαιο. Δεν υπάρχει αντίπαλος. Το μόνο που μας απομένει είναι να παρακολουθούμε, ανήμποροι θεατές πια, αυτή την εφιαλτική κατρακύλα, που οδηγεί τους λίγους στον εύκολο πλούτο και τους πολλούς στη μη αναστρέψιμη φτώχεια. Και δεν θα 'χουμε στο εξής κανέναν να κατηγορήσουμε για ό,τι μας συμβαίνει. Κανέναν.

 

Από το βιβλίο ''ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ'' του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ
Εκδόσεις  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚ. ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης