To ελάττωμα καθορίζει όλη (μας) τη διαδρομή

Μ’ αρέσει να παρατηρώ γύρω μου. Να παρατηρώ ζωές συνανθρώπων και να διδάσκομαι. Αν με ρωτήσει κανείς ποια είναι τα δύο βασικότερα συμπεράσματά μου, παρατηρώντας τη ζωή, θα του πω:

  • Η απρόσμενη κατάρρευση. (Πώς δηλαδή μπορεί κάποιος από τα πλούτη και τα μεγαλεία να βρεθεί στο δρόμο).
  • Η αφύσικη δύναμη που έχει το… ελάττωμα να επικυριαρχεί (ακόμα και αν έχεις δεκάδες προτερήματα).

Το πρώτο ας μην το αναλύσουμε. Είναι πολλές φορές η «τύχη» που σε καταστρέφει, αν και θα ‘πρεπε να ‘ναι κανείς προνοητικός, ιδίως όταν έχει πλούτο.

Το δεύτερο όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον. Ένα ελάττωμα καθορίζει τη ζωή σου, ακόμα κι αν έχεις του κόσμου τα προσόντα!

Θα σας περιγράψω ένα- δυό παραδείγματα:

Φίλος μου, δαιμόνιος, πανέξυπνος, εργατικός και εξαιρετικά καλός άνθρωπος. Το ελάττωμά του; Ο τζόγος. Μόνο ένα ελάττωμα. Εξαιτίας του τζόγου έχασε ακόμα και το σπίτι του, διέλυσε την οικογένειά του, για να μην σας περιγράψω τι… ταπεινωτικά επινοεί, για να μπορεί έστω και για λίγο να ξαναπαίξει. Ένας άνθρωπος με τόσα προσόντα, αλλά ένα ελάττωμα. Το ένα ήταν αρκετό για να «σβήσει» τα προσόντα και να τον καταστρέψει.

Δεύτερο παράδειγμα: Φοβερά ικανός ως διευθυντικό στέλεχος. Εργασιομανής, πανγρήγορος, ουσιαστικός, οξυδερκής, εντυπωσιακά αποτελεσματικός. Το ‘βλεπες ότι ο άνθρωπος αυτός θα κάνει πολλά λεφτά και θα επιτύχει. Ένα ελάττωμα: Γυναικάς. Ήταν απίστευτο πόσες φορές μπορούσε να πάει στο ίδιο μπαρ για να «ψήσει» την ξανθιά που σέρβιρε ποτά. Αποτέλεσμα; Έχασε τη δουλειά του, ξέπεσε σε μικρότερες δραστηριότητες «ίσα να τη βγάζει», συνεχίζει τον ποδόγυρο…

Είναι φοβερό αλλά κοιτάξτε γύρω σας. Κοιτάξτε τον ίδιο σας τον εαυτό. ΤΟ ΕΛΑΤΤΩΜΑ καθορίζει τις διαδρομές μας, όχι τα προσόντα. Τα προσόντα μπορούν να είναι αποτελεσματικά για μας, μόνο αν καταφέρουμε να βάλουμε το ελάττωμα πίσω τους. Δεύτερο, πνιγμένο, με μηδενική έως ασήμαντη επιρροή.

Είναι μια καλή σκέψη λοιπόν τούτη: Βρες το ελάττωμά σου και άρχισε να το πολεμάς. Δεν μπορείς να το διώξεις, είναι στη φύση σου. Μπορείς όμως να το διαχειριστείς. Να το περιορίζεις ή να το αγνοείς. Και φέρε στο προσκήνιο ό,τι καλό έχεις. Τότε θα δείχνεις στους άλλους την άλλη σου εικόνα, ενώ θα μπορείς ΕΣΥ να οδηγείς τον εαυτό σου αντί να τον… οδηγούν πάθη και μικρομανίες!

Από το βιβλίο ''ΜΙΣΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ'' του ΑΝΔΡΕΑ Γ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ

Εκδόσεις  ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚ. ΠΙΚΡΑΜΕΝΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης