Αν ο Γ. Παπανδρέου είχε εφαρμόσει το πρώτο μνημόνιο - που υπέγραψε - τίποτε από όσα ακολούθησαν δεν θα είχε συμβεί

"Το 2010 δεν μπορούσα ως πρωθυπουργός να κάνω περισσότερα πράγματα" δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου στο Mega, αποδεικνύοντας ότι ακόμη δεν έχει καταλάβει πως ο ίδιος έχει την απόλυτη ευθύνη για την καταστροφή που επακολούθησε. Ας θυμηθούμε, πως η φοβερή απραξία του, οδήγησε την Ελλάδα σε οικονομικό χάος 10 ετών.

Ως πρωθυπουργός της χώρας είχε ήδη μια βαριά ήττα: Παρέλαβε την εξουσία από τον Καραμανλή που δραπέτευε για να του παραδώσει μια χώρα πτωχευμένη και αυτός δεν είχε καταλάβει τίποτε. Όταν αποκαλύφθηκε η τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας, ήρθε η τρόικα και ο Γ. Παπανδρέου ΥΠΕΓΡΑΨΕ το πρώτο μνημόνιο. Ήταν μια σωστή πράξη. Το ίδιο έκανε τότε και η Πορτογαλία. Μόνο που η Πορτογαλία ότι υπέγραψε το τήρησε και ξεμπέρδεψε, ενώ η κυβέρνηση Παπανδρέου, δεν εφάρμοζε ΤΙΠΟΤΕ από όσα είχε υπογράψει.

Η τρόικα ερχόταν στην Αθήνα για να δει αν είχαν εφαρμοστεί τα υπογεγραμμένα και τι διαπίστωνε; Ότι οι υπουργοί του Παπανδρέου τους κορόιδευαν, ΤΙΠΟΤΕ απολύτως δεν εφαρμοζόταν. Έτσι συνέβη κάτι πρωτοφανές στην σύγχρονη πολιτική ιστορία όχι μόνο της χώρας αλλά και της Ευρώπης. Οι Ευρωπαίοι εξοργισμένοι, αποφάσισαν να ΔΙΩΞΟΥΝ έναν εκλεγμένο πρωθυπουργό μια χώρας θεωρώντας τον εντελώς ανίκανο να εφαρμόσει τα μέτρα αποκατάστασης. 

Αν ο Παπανδρέου είχε φροντίσει να εφαρμόσει το πρώτο μνημόνιο, η Ελλάδα θα είχε σωθεί πολύ νωρίς και δεν θα είχε την καταστροφική πορεία του 2011-2019. Ο ίδιος θα είχε παραμείνει πρωθυπουργός και το πιθανότερο θα επανεκλεγόταν εύκολα. Βεβαίως είχε απέναντι του τον αμετροεπή Σαμαρά με τα Ζάπεια που χώρισε τους Έλληνες σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί την φοβερή ανικανότητα Παπανδρέου να κυβερνά.

Η συνέχεια είναι γνωστή. Ανέλαβε ο Σαμαράς, ξέχασε τα Ζάπεια και εφάρμοσε αμέσως το δεύτερο πλέον μνημόνιο, αλλά βρέθηκε απέναντι του ο αντιμνημονιακός του κλώνος Τσίπρας που "δεν θα τα εφάρμοζε" και τον έριξε λίγους μήνες πριν ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο.Ο Σαμαράς είχε προτείνει τότε να ολοκληρωθεί το δεύτερο μνημόνιο και να γίνουν οι πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015 αλλά ο κλώνος Τσίπρας τον έριξε, μη εκλέγοντας Πρόεδρο Δημοκρατίας.

Και εδώ η συνέχεια γνωστή. Τελικά και ο Τσίπρας αφού αποβούλιαξε πρώτα την χώρα, μη έχοντας σχέδιο για τίποτε, εφάρμοσε πιστά ένα τρίτο μνημόνιο (μια συρραφή όλων των προηγουμένων, συν καινούργια μέτρα) που με θράσος παρουσιάζει σαν δική του υγιή πολιτική που... έβγαλε την χώρα από την οικονομική κρίση. 

Ελέω Γ. Παπανδρέου η Ελλάδα έζησε και τον Σαμαρά και τον Τσίπρα στα 10 χρόνια της καταστροφής. Αν ο Παπανδρέου εφάρμοζε το πρώτο μνημόνιο, δεν θα είχαν κυβερνήσει τότε. Η Ελλάδα θα είχε σηκωθεί όπως η Πορτογαλία το δε ΠΑΣΟΚ δεν θα είχε φτάσει ποτέ στο 4.5%. 

Ο Γ. Παπανδρέου είναι καταστροφικός πολιτικός και η προσπάθεια να επιστρέψει για να ανορθώσει δήθεν το ΠΑΣΟΚ είναι ένας τραγέλαφος. Είναι δε αχαρακτήριστο το γεγονός ότι παριστάνει ότι είναι και θύμα εκείνης της εποχής ενώ είναι ο θύτης.

                                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης