Μακεδονικό και χρέος

Μακεδονικό και χρέος

Αποδεικνύεται πλέον περίτρανα ότι ο διαγραφείς βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Δ. Καμμένος έχει δίκιο: Η κυβέρνηση έβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσων για το Σκοπιανό και το χρέος και φαίνεται ότι "κάτι πήρε".

Μόλις 24 ώρες μετά τις υπογράφες στις Πρέσπες, οι δανειστές αναγγέλουν επιμήκυνση του χρόνου αποληρωμής, μικρότερα επιτόκια, επιστροφή παρακρατημένων δισ. ευρώ, ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, ακόμη και μεγαλύτερη περιοδο χάριτος. Όλα αυτά μειώνουν το χρέος και συνιστούν μια σοβαρή μορφή "κουρέματος".

Το Σκοπιανό ζήτημα λοιπόν επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση να αξιοποιηθεί πολλαπλώς (μεταξύ άλλων και με την διάσπαση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ). Ωστόσο πλήν του χρέους, πολιτικά πέτυχε τα αντίθετα:

- Η συμφωνία είναι τόσο κακή που δεν μπορεί να κρυφτεί κάτω από το χαλί. Αυτοί είναι οι Μακεδόνες εμείς οι Έλληνες. Αυτό θα εξοργίζει όλο και περισσότερους. Αναγνωρίζουμε μια ανύπαρκτη εθνότητα.

- Το κόμμα των ΑΝΕΛ καταρρέει και αυτό δεν θα σταματήσει. Μπορείς με ψέματα να κοροϊδεύεις πολλούς αλλά όχι για πάντα.

- Δεν διασπάστηκε η ΝΔ ούτε δημιουργήθηκε κόμμα στα δεξιά της όπως προσπαθούσαν επί μήνες.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ έπεσε στο 16% στην τελευταία δημοσκόπηση και στο 9,1% στη Μακεδονία (την δική μας όχι του Ζάεφ).

- Ακόμα και στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να υπάρξει σημαντική συσπείρωση πιθανόν και χωρίς τον Θεοδωράκη ο οποίος περιφρονεί την εκλογή της Φώφης Γεννηματά (και την δική του απόρριψη από 212.000 πολίτες) και κινείται προκλητικά αυτόνομα.

Τι έχει μείνει στην κυβέρνηση; Ένας μικρός στρατός κομματικά δημοσιογράφων που δίνουν τη μάχη της παραπληροφόρησης με μανία. Αυτό δεν αρκεί όμως. Εδώ και μήνες όλα γίνονται χειρότερα για την κυβέρνηση και αυτό θα συνεχιστεί.