Ποικιλόμορφα πλούσιο το 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Περιλαμβάνοντας όλα τα συστατικά στοιχεία της ποικιλομορφίας, των ειδών, των στιλ και της θεματολογίας του γαλλόφωνου κόσμου, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου επιστρέφει για 17η χρονιά, με την πεποίθηση ότι «ο πλούτος του κινηματογράφου πρέπει να μοιράζεται».

Η μεγάλη ποικιλία της γαλλικής και γαλλόφωνης κινηματογραφικής παραγωγής θα αναδειχθεί για μια ακόμα φορά, στο 17ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα (κινηματογράφος Δαναός, Εmbassy Nova Odeon και Αμφιθέατρο του Γαλλικού Ινστιτούτου), από τις 7 έως τις 13 Απριλίου, και στη Θεσσαλονίκη (Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας), από τις 14 μέχρι τις 20 Απριλίου.

Και η φετινή διοργάνωση συμπράττει με τους σταθερούς συνεργάτες του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και του Διεθνούς Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ συνεργάζεται και με το «Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Αnimasyros», δίνοντας την ευκαιρία να παρουσιαστούν επιλογές από το φετινό του πρόγραμμα.

«Μαμά, γύρισα!» .

Μία ιστορική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο

«Το 2015 υπήρξε μία ιστορική χρονιά για τον γαλλικό κινηματογράφο, καθώς τα εισιτήρια ξεπέρασαν τα 100 εκατομμύρια διεθνώς, ενώ γαλλικές ταινίες, όπως η “Οικογένεια Μπελιέ”, βρέθηκαν στην κορυφή και του ελληνικού box office» ανέφερε ο διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου, Μικαέλ Οσάν, τονίζοντας πως «στόχος του Φεστιβάλ είναι να προσφέρει έναν χώρο ανακάλυψης και ανταλλαγής σε όλα τα είδη κοινού και να διευκολύνει την προσέγγιση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας. Με τη σταθερή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ εξακολουθεί να συμβάλλει σημαντικά στην αγορά γαλλικών και γαλλόφωνων ταινιών από τους Έλληνες διανομείς».

Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα

Το Φεστιβάλ θα ανοίξει με το «Mon roi» της Μαϊγουέν, το οποίο έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, χαρίζοντας στην Εμανουέλ Μπερκό το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας. Το φιλμ ανήκει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα, απ’ όπου θα προκύψουν το Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής και το Βραβείο Κοινού.

«Mon roi».

Στο Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα, συμμετέχουν 12 ταινίες, που έχουν διανομή στην Ελλάδα και θα βγουν τους επόμενους μήνες στις αίθουσες. Ανάμεσά τους, οι: «Η ιδιωτική ζωή του κυρίου Σιμ» του Μισέλ Λεκλέρκ, «Υπόθεση: άγνωστο DNA» του Φρεντερίκ Τελιέ, «Έρωτας στα τυφλά» του Κλοβίς Κορνιγιάκ, «Παράφορα» του Πιερ Γκοντό και «Λευκοί ιππότες» του Χοακίμ Λαφός.

Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Στο Πανόραμα Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα προβληθούν 21 γαλλόφωνες ταινίες από όλον τον κόσμο, που παρουσιάζονται σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, οι: «Valley of love» του Γκιγιόμ Νικλού, «Aferim!» του Ράντου Τζούντε (βραβευμένη στο Βερολίνο ), «Maryland» της Αλίς Γουινοκούρτ, «Je suis un soldat» του Λοράν Λαριβιέρ, «Le médecin de campagne» του Τομά Λιλτί (βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ονόρε Ντε Μπαλζάκ) και «Un homme ideal» του Γιαν Γκοζλάν.

«Από το Βιβλίο στην Οθόνη»

Φέτος, το Φεστιβάλ εγκαινιάζει την ενότητα «Από το Βιβλίο στην Οθόνη», στην οποία θα προβληθούν οι πέντε θρυλικές ταινίες: «Η ωραία καβγατζού» του Ζακ Ριβέτ, «Το ημερολόγιο ενός εφημέριου» του Ρομπέρ Μπρεσόν, «Η σιωπή της θάλασσας» του Ζαν Πιερ Μελβίλ, «Η Ζαζί στο Μετρό» του Λουί Μαλ και «Βασίλισσα Μαργκό» του Πατρις Σερό, που είναι βασισμένες σε σπουδαία λογοτεχνικά έργα. Η έναρξη του αφιερώματος θα συνοδευτεί από το masterclass «Λογοτεχνία και κινηματογράφος», με τον Ορέστη Ανδρεαδάκη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας.

«Κινηματογραφώντας τη μουσική»

Επίσης, με αφορμή την ταινία «Brooklyn», ο σκηνοθέτης Πασκάλ Τεσόντ και ο ηθοποιός Χαλίλ Νακίρι θα συμμετάσχουν στο masterclass «Κινηματογραφώντας τη μουσική», όπου θα συζητήσουν, με τον δημοσιογράφο Γιάγκο Αντίοχο, για το πώς μπορεί να γυριστεί μια ταινία με πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, για τις υπόγειες σχέσεις των υποκουλτούρων και του κινηματογράφου, τη δυναμική του χιπ χοπ στη νεολαία, στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο.

Τέλος, το Φεστιβάλ θα κλείσει με την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας του Ερίκ Λαβέν, «Μαμά, γύρισα!».

Η επιτροπή

Πρόεδροι της φετινής επιτροπής είναι οι σκηνοθέτιδες Ντελφίν και Μιριέλ Κουλέν. Μαζί, έχουν γυρίσει πολλές μικρού μήκους ταινίες που έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα Φεστιβάλ, ενώ, το 2011, υπέγραψαν το πρώτο τους φιλμ, «17 κορίτσια», το οποίο συμμετείχε στις Κάννες (στην Εβδομάδα της Κριτικής 2011).

Οι αδερφές Κουλέν μόλις τελείωσαν τη δεύτερη μεγάλου μήκους δουλειά τους, «Voirdupays», μια ελληνογαλλική παραγωγή που γυρίστηκε κυρίως στη Ρόδο και αναμένεται να βγει στις αίθουσες φέτος. Ακόμα, στην επιτροπή συμμετέχουν η δημοσιογράφος Λήδα Γαλανού, ο συγγραφέας και μεταφραστής Σπύρος Γιανναράς, η ηθοποιός Στεφανία Γουλιώτη και ο συγγραφέας, μεταφραστής, σεναριογράφος και σκηνοθέτης Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης