Σκληρό πόκερ Σαμαρά : Δεν θέλει ΔΝΤ, κατάργηση της τρόικας και απευθείας έλεγχο μόνο από την ΕΕ

Τα δανεικά από την ΕΕ τελειώνουν! Μετά την εκταμίευση του 1 εκατ. ευρώ για την οποία γίνεται τηλεδιάσκεψη, η ΕΕ έχει να δώσει μόνο μια δόση ακόμη (2 εκατ. ευρώ) συν τα κέρδη που αποκόμισε από την πληρωμή ελληνικών ομολόγων (άλλα 2 δισ. ευρώ).

Αμέσως μετά η χρηματοδότηση τελειώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που Βενιζέλος και Σαμαράς λεονταρίζουν ότι η τρόικα φεύγει και τα μνημόνια τελειώνουν. Δεν... υπάρχουν άλλες δόσεις από την ΕΕ.

Βέβαια ο Σόιμπλε είιπε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί άλλα 15 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση δεν τα θέλει γιατί αυτό θα σημάνει νέο μνημόνιο, δηλαδή και νέα μέτρα. Ωστόσο πέραν της ΕΕ υπάρχει και το ΔΝΤ. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει τη διπλή δόση ύψους 3,4 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, το οποίο έχει συμφωνηθεί να δώσει συνολικά 16 δισ. ευρώ μέχερι τον Μάρτιο του 2016.

Τα προβλήματα τώρα :

* Η κυβέρνηση θέλει να διώξει το ΔΝΤ και να πάρει τα χρήματά που περιμένει από αυτό (με επιτόκιο 1,08%) από την ΕΕ (και ένα μέρος από τις αγορές). Θέλει επίσης 11 δισ. ευρώ που είναι στην άκρη για τις Τράπεζες, να περάσουν στα ταμεία της. "Απειλεί" δε την ΕΕ ότι στην αντίθετη περίπτωση θα υπάρξει πολιτική κρίση και αστάθεια που θα ανατρέψει "ότι έχει επιτευχθεί"

* Η ΕΕ ψάχνει εναγωνίως να βρεί τον μοχλό πίεσης που θα αντικαταστήσει τις δόσεις. Φοβάται ότι οι Έλληνες πολιτικοί, αν λειτουργήσουν χωρίς πίεση "θα τα φέρουν όλα πίσω". Πάντως η Ελλάδα έχει υπογράψειν πως αν δεν συνεχίσει να τηρεί τα μνημόνια όλα τα χρέη γίνονται απαιτητά!

* Το ΔΝΤ δεν επιθυμεί να αποχωρήσει. Αντίθετα πιέζει φορτικά για ξεκίνημα μεταρρυθμίσεων υπενθυμίζοντας ότι αυτά που η Ελλημική κυβέρνηση θεωρεί ως επιτυχίες δεν έχουν κανένα νόημα αν δεν αλλάξει άρδην το λειτουργικό οικονομικό περιβάλλον στην χώρα.

Με βάση τα παραπάνω ο κ. Σαμαράς θα συναντήσει τον κ. Γιούνκερ για τρίτη φορά μέσα στον Αύγουστο, ζητώντας "να περάσουν οι ελληνικές θέσεις". Επιστρατεύει δε τα επιχειρήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος

(πλεόνασμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ (1,25% του ΑΠΕ), έναντι στόχου για 800 εκατ. ευρώ (0,4% του ΑΕΠ) εμφάνισε ο κρατικός προϋπολογισμός στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014), καθώς και της ύφεσης 

(το δεύτερο τρίμηνο του 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,2% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2013 τη στιγμή που οι προβλέψεις των αναλυτών σύμφωνα με το Bloomberg έκαναν λόγο για ύφεση της τάξης του 0,5%).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης