Πρόταση Νίμιτς για "Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας" με γλώσσα... Μακεδονική - Δυσφορία των πολιτών για τις εμμονές Γκρουέφσκι

Πρόταση για το όνομα της ΠΓΔΜ ετοιμάζεται να καταθέσει ο ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Μίμιτς, ως το τέλος Οκτωβρίου. Σύμφωνα με σκοπιανές πηγές, η πρόταση για το όνομα της χώρας θα είναι «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας», η γλώσσα θα ονομάζεται «μακεδονική» και ο λαός της «πολίτες της Άνω Μακεδονίας».

Όπως είναι γνωστό όλα οφείλονται στις εμμονές του πρωθυπουργού Γκρούέφσκι που επειχειρεί ερήμην του λαού του να επιβάλλει μια ανύπαρκτη εθνότητα. Δεν τον πτοεί το γεγονός ότι στην Ελλάδα έχουν βρεθεί εκατοντάδες μακεδονικοί τάφοι και χιλιάδες αντικείμενα, ενώ στην περιοχή των Σκοπίων τίποτε. Μάλιστα προκαλεί θυμηδία όταν τάφοι Κελτών βαφτίζονται μακεδονικοί και μάλιστα ένας εξ αυτών σε "άγνωστο Μακεδόνα βασιλιά".

Ο Γκρουέφσκι έχει εκπονήσει ένα πρόγραμμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να μετατρέψει τα Σκόπια σε... μακεδονική πόλη. Αγάλματα, πλοία, ο Μ. Αλέξανδρος και πολλά άλλα. Αυτό δεν αρέσει στην μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών που τα απορρίπτει (67%).

Ακόμη ένα ποσοστό (16%) τα εγκρίνει με επιφυλάξεις, οι οποίες αφορούν: το ότι είναι υπερβολικά ως προς τον αριθμό των μνημείων, το στυλ, τα χρήματα που ξοδεύτηκαν, την πολιτιστική οικειότητα, και –το κυριότερο- την περιθωριοποίηση των πιο σημαντικών ιστορικών περιόδων και μορφών υπέρ της αρχαιότητας.

Το πρόγραμμα του Γκρουέσκι που ονομαζεται «Σκόπια 2014» έχει καταγγελεθεί από το Ινστιτούτο Κοινωνικών - Ανθρωπιστικών Επιστημών των Σκοπίων ότι δεν λειτουργεί με τους πραγματικούς πολιτιστικούς κώδικες της καθημερινής κουλτούραςτης χώρας. Χάνεται η κυρίαρχη αντίληψη περί ταυτότητας.

Το αποτέλεσμα - αναφέρει η έρευνα - είναι ένα ξένο και αποξενωτικό πολιτιστικό μόρφωμα εν μέσω μιας πολιτιστικής αντίληψης που παραμένει αδιάφορη προς αυτό. Μάλιστα ως προς την έλλειψη αισθητικής το κατατάσσουν στο «κιτς». Κατά τους εμπειρογνώμονες που μετείχαν στη μελέτη, το «Σκόπια 2014» δεν αντιστοιχεί στην επικρατούσα αίσθηση εθνικής ή εθνοτικής ταυτότητας και την αντίληψη των ιστορικών περιόδων και της αισθητικής διάστασης ως διαμορφωτικής της μακεδονικής ταυτότητας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης