Γερμανικό σχέδιο συνεννόησης με Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πιθανής ανόδου τους στην εξουσία

Η Γερμανία ετοιμάζει σχέδιο συνεννόησης με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεδομένου ότι θεωρεί πιθανή την ανάληψη της εξουσίας σε περίπτωση πρόωρων εκλογών.

«Οι Γερμανοί εξακολουθούν να στηρίζουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αλλά εξετάζουν και επιλογές στο πλαίσιο του Plan B» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters, ο Γιενς Μπάστινα, Γερμανός οικονομολόγος και πρώην μέλος της Task Force, ενώ το Reuters υπογραμίζει ότι «η έλευση του ριζοσπάστη αριστερού στην εξουσία δεν θα 'πυροδοτήσει' τώρα τον ίδιο πανικό που θα προκαλούσε τον Ιούνιο του 2012, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν στα πρόθυρα μιας επανάστασης».

Το σχετικό ρεποράζ επισημαίνει ότι ήδη ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει συναντηθεί «τουλάχιστον τρεις φορές» με το πρώην στέλεχος της ΕΚΤ και νυν υφυπουργό Εργασίας της Γερμανίας Γεργκ Ασμουσεν, ενώ έχει επίσης συναντηθεί με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωτράπεζας Μάριο Ντράγκι.

«Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι σκέφτεται η αντιπολίτευση» ανέφερε στο Reuters υψηλόβαθμο στέλεχος της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία επιχειρεί να κάνει βήματα προσέγγισης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον ηγέτη του.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η έξοδος της Ελλάδας από το μνημόνιο θα δοκιμάσει τις αντοχές της Ευρωζώνης, καθώς, παρά τις δειλές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει αλλάξει σελίδα, η σημερινή πολιτική κατάσταση ίσως να μην αντέξει πολύ ακόμα.

Το Reuters υποστηρίζει τέλος ότι η κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ διαπιστώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις καλές επιδόσεις του στις δημοτικές εκλογές έχει υιοθετήσει μια πιο μετριοπαθή και πραγματιστική στάση, παρά το γεγονός ότι δεν έχει απεμπολήσει την αριστερή του ρητορική. Φέρνει δε ως παράδειγμα μετριοπάθειας τη Ρένα Δούρου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης