Τραμπ σε Παλαιστίνιους: Πάρτε λεφτά να πάρουμε εδάφη

Οι Παλαιστίνιοι αντέδρασαν με σφοδρότητα στο ειρηνευτικό σχέδιο που παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ για το Μεσανατολικό, όμως δεν έχουν πολλές επιλογές για να εμποδίσουν το Ισραήλ να το εφαρμόσει, ξεκινώντας από την προσάρτηση στρατηγικών εδαφών, όπως της κοιλάδας του Ιορδάνη.

Το αμερικανικό σχέδιο παραχωρεί στο Ισραήλ τον έλεγχο της Ιερουσαλήμ. Επίσης, το Ισραήλ προσαρτά την κοιλάδα του Ιορδάνη και τους εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Σε αντάλλαγμα, προτείνει την ίδρυση ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, στα εναπομείναντα εδάφη της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας, καθώς και επενδύσεις και οικονομική βοήθεια μερικών δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Παλαιστίνιοι είναι διχασμένοι μεταξύ της Παλαιστινιακής Αρχής του Μαχμούντ Αμπάς, που ελέγχει τη Δυτική Όχθη και της Χαμάς του Ισμαήλ Χανίγιε, στη Λωρίδα της Γάζας. Οι δύο πλευρές, αν και αντίπαλες εδώ και πάνω από μια δεκαετία, συμφώνησαν την Τρίτη σε ένα πράγμα: ότι διαφωνούν με τις προτάσεις του αμερικανικού ειρηνευτικού σχεδίου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης