Τζούλιαν Ασάνζ: Ώρα μηδέν για την έκδοσή του στις ΗΠΑ

Στο Λονδίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα για την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ, καθώς αναμένεται η απόφαση της βρετανικής δικαιοσύνης για το δικαίωμα του ιδρυτή του WikiLeaks να υποβάλει για τελευταία φορά προσφυγή κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ.

Δύο δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου του Λονδίνου, , η Βικτόρια Σαρπ και ο Τζέρεμι Τζόνσον, αναμένεται να ανακοινώσουν την απόφασή τους από τις 12.30 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με την ατζέντα του δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα.

Σήμερα η ετυμηγορία των δικαστών έγκειται στο δικαίωμα του 52χρονου Αυστραλού να εφεσιβάλει την έκδοσή του προς τις ΗΠΑ, την οποία αποδέχθηκε η βρετανική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022.

Σύμφωνα με την σύζυγο του και δικηγόρο Στέλλα, σε περίπτωση ήττας ο Ασάνζ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με την ελπίδα να αναστείλει την έκδοσή του.

Όπως έγραψε η Στέλλα Ασάνζ σε ανάρτησή της, σήμερα (στις 12:30 ώρα Ελλάδος) αναμένεται να ανακοινωθεί η απόφαση για την έκδοση ή μη του Αυστραλού δημοσιογράφου στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται αντιμέτωπος με 17 κατηγορίες κατασκοπείας και μία κατηγορία για κατάχρηση ηλεκτρονικού υπολογιστή, που συνολικά επισύρουν μέχρι και ποινή 175 ετών.

Η αμερικανική δικαιοσύνη διώκει τον Τζούλιαν Ασάνζ επειδή δημοσίευσε από το 2010 περισσότερα από 700.000 απόρρητα έγγραφα για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, ιδίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οικείοι του Τζούλιαν Ασάνζ, που κρατείται εδώ και πέντε χρόνια στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, προειδοποιούν για την επιδείνωση της υγείας του. Η υπεράσπισή του έχει επίσης προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να αυτοκτονήσει σε περίπτωση έκδοσης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης