Έκκληση Μακρόν στον Τραμπ να συμπορευτεί με τους δυτικούς συμμάχους

Πίσω τις διαφορές τους για όλα όσα τους χώρισαν τους τελευταίους μήνες και δημιούργησαν ένταση στις σχέσεις τους, από τις συμφωνίες για το κλίμα και το Ιράν έως τα σχέδια του Μακρόν για έναν ευρωπαϊκό στρατό και τα ειρωνικά σχόλια του Τραμπ για τις διαδηλώσεις των κίτρινων γιλέκων, έβαλαν ο Αμερικανός και ο Γάλλος πρόεδρος, προκειμένου να ανανεώσουν τους όρκους τους με αφορμή την 75η επέτειο από την Απόφαση στη Νορμανδία.

Ο Μακρόν άδραξε την ευκαιρία της ημέρας για να απευθύνει έκκληση στον Αμερικανό ομόλογό του να παραμείνει δεσμευμένος στους δυτικούς διεθνείς θεσμούς που ιδρύθηκαν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και να προωθήσει την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.  

«Η Αμερική, κύριε πρόεδρε Τραμπ, δεν είναι ποτέ τόσο ισχυρή όσο όταν μάχεται για την ελευθερία των άλλων, όσο όταν είναι πιστή στις οικουμενικές αξίες που υπερασπίζονταν οι πατέρες του αμερικανικού έθνους», υπογράμμισε ο Μακρόν δανειζόμενος τον όρο «ισχυρή Αμερική» που έχει κάνει μότο του ο Αμερικανός πρόεδρος καθόλη τη θητεία του στον Λευκό Οίκο.

«Δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουμε να αγαπάμε τη συμμαχία των ελεύθερων λαών», υπογράμμισε ο Μακρόν προτού απονείμει σε πέντε Αμερικανούς βετεράνους που συμμετείχαν στην επιχείρηση το μετάλλιο της Λεγεώνας της Τιμής. «Αυτό ήταν που έκαναν οι ΗΠΑ δημιουργώντας τον ΟΗΕ κι έπειτα το ΝΑΤΟ. Αυτό έκαναν οι ηγέτες αυτής της ηπείρου όταν οικοδόμησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο ίδιο κλίμα συμφιλίωσης, ο Τραμπ μίλησε για έναν «άθραυστο δεσμό» απέτεινε φόρο τιμής στους πεσόντες και τη συμμαχία που έβαλε τέλος στη ναζιστική κυριαρχία, αναφέρουν οι «Financail Times».

Ο χθεσινός λόγος του Αμερικανού προέδρου ήταν όντως διαφορετικός από την κατά τα άλλα περιφρόνηση την οποία εκφράζει συχνά πυκνά έναντι των δυτικών συμμάχων, από την απόρριψη των διεθνών συμφωνιών τις οποίες συνήψαν οι προκάτοχοί του, αλλά και από την  χωρίς περιστροφές επιμονή του στο Brexit.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης