Πέντε λόγοι που δεν νόσησες Covid-19 (ή δεν το κατάλαβες)

Η Άγκελα Μέρκελ στην αρχή της πανδημίας είχε προειδοποιήσει: Θα μολυνθούμε όλοι. Στη συνέχεια, ζήσαμε και τις επαναμολύνσεις. Άνθρωποι που νόσησαν δυο και τρεις φορές ακόμα και αν είχαν εμβολιαστεί. Ταυτόχρονα ζήσαμε και τις απώλειες σε κάθε ηλικία. 

Η πανδημία χτύπησε εμάς, φίλους, τα παιδιά μας, τους παππούδες μας και κάποια στιγμή τους περισσότερους από τους συναδέλφους τους. Κάποιοι ωστόσο άντεξαν. Σε περισσότερα από δύο χρόνια πανδημίας ορισμένοι δεν έχουν νοσήσει ή μολυνθεί εν γνώσει τους με τον Sars-Cov-2. Τι έχει συμβεί;

Να πούμε αρχικά ότι αν όντως δεν έχετε μολυνθεί στο παρελθόν, δεν σημαίνει ότι είστε ασφαλείς αιωνίως. Μπορεί μια νέα παράλλαξη του ιού ή μια διαφορετική συγκυρία να κάνει την κατάσταση εντελώς διαφορετική. Αλλά ας δούμε αν δεν έχετε μολυνθεί αυτό πως εξηγείται.

1. Οριστική απάντηση στο ερώτημα, γιατί ορισμένοι δεν έχουν νοσήσει από κορωνοϊό, δεν υπάρχει. Ίσως το κλειδί να βρίσκεται σε ένα συνδυασμό πολλών παραγόντων. Πρακτικά, ένας σημαντικός αριθμός λοιμώξεων περνά σε μεγάλο βαθμό εντελώς απαρατήρητος για πολλούς ανθρώπους, αυτό δεν είναι καινούργιο συνέβαινε πάντα.

2. Κάποιοι το περνούν χωρίς να το καταλάβουν. Όσοι κάνουν σπάνια τεστ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να μην προσέξουν κάποια ήπια λοίμωξη ή ακόμη και ασυμπτωματική. 

3. Υπάρχουν άνθρωποι που λόγω γενετικών χαρακτηριστικών είναι δύσκολο να μολυνθούν από συγκεκριμένους ιούς. Σε κάποιο βαθμό αυτό μπορεί να συμβαίνει και με τον Sars-CoV-2. Αλλά οι γενετικοί παράγοντες δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

4. Μπορεί για κάποιους ο εμβολιασμός να είναι η απόλυτη άμυνα. 

5. Σε μια σουηδική μελέτη οι ερευνητές βρήκαν ειδικά Τ κύτταρα σε άτομα που δεν έγιναν ποτέ θετικά μετά από επαφή με μέλη της οικογένειάς τους που νόσησαν, σημάδι ότι το ανοσιακό τους σύστημα έχει «αντιμετωπίσει» τον Sars-CoV-2,

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης