Στις καλένδες περιουσιολόγιο και κίνητρα δήλωσης εισοδημάτων

Στις καλένδεςς πηγαίνουν και τα σχέδια της κυβέρνησης για την παροχή κινήτρων σε όσους φορολογουμένους αποκαλύψουν εθελοντικά αδήλωτα εισοδήματα που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό και κατ’ επέκταση η δημιουργία του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου.

Οι θεσμοί (κυρίως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) είναι αντίθετοι τόσο στη θεσμοθέτηση ευνοϊκών διατάξεων για φοροφυγάδες όσο και στη θεσμοθέτηση ειδικών διατάξεων που θα προβλέπουν τον επαναπατρισμό κεφαλαίων στην Ελλάδα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Το οικονομικό επιτελείο πρότεινε τη χορήγηση κινήτρων για όσους αποκαλύψουν εθελοντικά εισοδήματα που δεν έχουν φορολογηθεί. Επίθσης τα κεφάλαια αυτά να τοποθετηθούν σε οποιαδήποτε χώρα-μέλος της Ε.Ε. Δηλαδή, εάν τα χρήματα αυτά βρίσκονται σε κάποια χώρα της Ε.Ε. να μπορούν να παραμείνουν σε αυτή, ενώ εάν βρίσκονται στο Λουξεμβούργο ή την Ελβετία να επιστρέψουν εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Κατά την κυβέρνηση χωρίς τέτοια κόινητρα  δεν θα εμφανισθεί ουδείς εάν κληθεί να καταβάλει φόρους που θα ανέρχονται στο 50% των εισοδημάτων που έχουν αποκρυβεί (φόρος και πρόστιμα).

ΠΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΠΙΑ ΤΟ TAXIS

Στο μετα;ξύ στις καλένδες πάει και το περιουσιολόγιο. Το πεπερασμένο ηλεκτρονικό σύστημα taxis καθιστά προς το παρόν αδύνατη τη δημιουργία του περιουσιολογίου στο οποίο θα πρέπει να φορτωθούν όλα τα περιουσιακά στοιχεία των φορολογουμένων.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων δεν έχει προς το παρόν καμία ενημέρωση για τα δεδομένα που θα εισαχθούν στον φάκελο του κάθε φορολογουμένου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αξιολογήσει ακόμα εάν η εφαρμογή μπορεί να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα. Τα ίδια στελέχη αναφέρουν ότι το σύστημα θα επιβαρυνθεί περαιτέρω, ενώ υπογραμμίζουν ότι ενδεχομένως να δημιουργηθούν ακόμα περισσότερα προβλήματα στις υπάρχουσες εφαρμογές.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης