Ποιός εγκέφαλος το σκέφτηκε; Μετά τα 25 χρόνια ασφάλισης συμφέρει η... μαύρη εργασία!

Η κυβέρνηση προτείνει στους Θεσμούς - που έρχονται πάλι στην Ελλάδα - σχέδιο σύμφωνα με το οποίο μέχρι το 25ο έτος της ασφάλισης ενός εργαζομένου δεν υπάρχουν μειώσεις στις συντάξεις. Ωστόσο, από το 25ο έτος της ασφάλισης έως και το 42ο έτος ασφάλισης προκύπτουν μεγάλες περικοπές.

Δηλαδή με βάση με βάση το συγκεκριμένο σχέδιο, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης έχει κάποιος μετά τα 25 εργάσιμα έτη και όσο περισσότερες εισφορές πληρώνει, επειδή αυξάνεται ο μισθός του, τόσο μικρότερη σύνταξη παίρνει. Αυτή η προοπτική δημιουργεί αντικίνητρα ασφάλισης και αντιασφαλιστικές επιλογές όπως είναι η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή.

Στο μεταξύ τα "Νέα" αποκαλύπτουν ότι οι Θεσμοί ζητούν περαιτέρω μειώσεις στις νέες συντάξεις έως και κατά 50%, μεγαλύτερες από αυτές που προβλέπει το σχέδιο Κατρούγκαλου, προκειμένου να δώσουν την έγκρισή τους στο νέο Ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα οι Θεσαμοί ζητούν να θεσπιστούν χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης από αυτά του σχεδίου της κυβέρνησης, τα οποία θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερες μειώσεις για όσους συνταξιοδοτηθούν από τη δημοσίευση στο ΦΕΚ του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Το σχέδιο Κατρούγκαλου προβλέπει ότι το αναλογικό τμήμα της σύνταξης θα υπολογίζεται με τέτοιο τρόπο -ο συντάξιμος μισθός θα καθορίζεται με βάση τον μέσο όρο των μηνιαίων αποδοχών στο σύνολο του εργασιακού βίου, ενώ οι συντελεστές αναπλήρωσης μειώνονται δραστικά- ώστε η τελική σύνταξη να είναι μειωμένη για όσους συνταξιοδοτηθούν εφεξής από 15% έως 30%.

Οι Θεσμοί ανεβάζουν την μείωση στο 50%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης