Μοιραίοι κι ανίκανοι: Υβρις στους νεκρούς η παρουσία Καμμένου, Τόσκα, Τζανακόπουλου

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρίσκεται η κυβέρνηση μετά την εμφάνιση του Πάνου Καμμένου στο Μάτι αλλά ιδιαίτερα μετά από τη θλιβερή και άκρως υβριστική παράσταση που έστησαν το βράδυ της Πέμπτης οι κύριοι Τόσκας και Τζανακόπουλος, μαζί με τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Πέραν της δικαιολογημένης για μια κυβέρνηση και για τις αρμόδιες αρχές προσπάθεια να υπερασπιστούν το έργο τους και τις αποφάσεις τους, σοκάρει ο κυνισμός με τον οποίο αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν μια εθνική τραγωδία.

Χωρίς κανένα ίχνος αυτοκριτικής, με πλήρη αδυναμία να αντιληφθούν το μέγεθος της καταστροφής και με σαφέστατη διάθεση να δώσουν οι ίδιοι στον εαυτό τους συγχωροχάρτι, έκαναν το αδιανόητο: Αποποιήθηκαν πλήρως τις ευθύνες τους, δεν ζήτησαν ούτε μια συγγνώμη, επιχείρησαν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο βάζοντας στο κάδρο εμπρηστές για τους οποίους υπάρχουν ενδείξεις ή κάποιες αδιόρατες αποδείξεις.

Χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου θέματος είναι η αμηχανία του φιλοκυβερνητικού τύπου. Αδιαφορώντας για την ουσία της υπόθεσης, δηλαδή για το γεγονός ότι υπάρχουν περισσότεροι από 80 νεκροί και χιλιάδες πληγέντες που ζητούν συγγνώμη από το κράτος, από τις αρχές, ρίχνουν το βάρος τους στον εμπρησμό.

Σαφώς και πρόκειται για σημαντικό ζήτημα, εφόσον κάποιοι έβαλαν φωτιά και προκάλεσαν αυτήν την ανείπωτη τραγωδία. Όμως, οι πολίτες στην Ανατολική Αττική αυτή την ώρα ζητούν απαντήσεις για το πώς έγινε αυτή η τραγωδία, όχι για το ποιος την προκάλεσε. Ζητούν να μάθουν τι έκανε ο κρατικός μηχανισμός, αν έγιναν λάθη και σε ποιους πρέπει να καταλογιστούν, αν κάποιοι, με πρώτη την κυβέρνηση, έκαναν καλά τη δουλειά τους και αν προσπάθησαν να αποτρέψουν ή να μειώσουν αυτό το απίστευτο, το αδιανόητο χάος.

Της θλιβερής παράστασης το βράδυ της Πέμπτης είχε προηγηθεί η παρουσία του υπουργού Αμυνας στις καμένες περιοχές. Κι αντί να ακούσουν από ένα στέλεχος της κυβέρνησης μια συγγνώμη είδαν τον κύριο Καμμένο να τους κουνά το δάκτυλο και να τους θυμίζει το διαχρονικό πρόβλημα της άναρχης δόμησης για το οποίο υπεύθυνοι δεν είναι μόνον οι κάτοικοι αλλά και το πολιτικό σύστημα που το ανέχεται. Σαν να μην έφτανε η θλιβερή παράσταση του κ. Καμμένου στο Μάτι, αποφάσισε να μιλήσει και σε ξένο μέσο ενημέρωσης, το BBC, για να πει ότι για όλα φταίνε οι κάτοικοι που έχουν κάνει κατάληψη στις ακτές.

Αυτό που προκύπτει από όλη αυτή την εικόνα που παρουσίασε χθες η κυβέρνηση είναι ότι γίνεται μια σαφής προσπάθεια να πειστεί ο κόσμος πως η τραγωδία δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ότι ήταν κάτι που ούτε καν θα μπορούσε να μειωθεί σε θύματα, σε καταστροφές, ότι τελικά ήταν η μοίρα που έκαψε 83 και πλέον ανθρώπους.

Και επιχειρείται να θωρακιστεί η κυβέρνηση και φυσικά οι αρμόδιες υπηρεσίες, η Πολιτική Προστασία, η Αστυνομία, η Πυροσβεστική που ναι μεν ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης, όμως, φαίνεται ότι έγιναν τρομακτικά λάθη συντονισμού αλλά κυρίως τρομακτικά λάθη στην πρόληψη που μετά την τραγωδία μεγεθύνονται.

Τέλος, είναι εμφανής η προσπάθεια να μην βρίσκεται στο κάδρο ο υπεύθυνος για όλους, ο πρόεδρος της κυβέρνησης, ο αρχηγός του κράτους και αρχισυντονιστής σε τέτοιες περιπτώσεις εθνικής τραγωδίας. Ο λόγος για τον Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επί ένα τριήμερο είναι εξαφανισμένος. Εμφανίζεται μόνο στα λόγια υπουργών όπως ο κ. Τζανακόπουλος που λένε ότι δίνει εντολές, συμμετέχει σε συσκέψεις, δίνει οδηγίες, είναι συντετριμμένος. Όμως, ένας πρωθυπουργός τρεις ημέρες μετά την τραγωδία να μη ζητά συγγνώμη και να μην πηγαίνει στις πληγείσες περιοχές χωρίς κάμερες και επικοινωνιακά σόου, είναι δεδομένο ότι έχει πληγεί αφάνταστα.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης