Ενώ παίρνουν πρωτοφανούς αγριότητας μέτρα, υπογράφουν και... τέταρτο μνημόνιο

Στην πραγματικότητα υπογράφουν ένα τέταρτο μνημόνιο! Μιλάμε για την σαφή απαίτηση για εξεύρεση και νομοθέτηση επιπλέον μέτρων 2% του ΑΕΠ, ως δικλίδα ασφαλείας, που εξέφρασαν οι θεσμοί προς τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup που διεξήχθη στο Αμστερνταμ την Παρασκευή.

Τα προληπτικά αυτά μέτρα, που θα είναι ύψους 3,6 δισ ευρώ και προστίθενται στα 5,4 δισ που η Αθήνα έχει ήδη συμφωνήσει, πρέπει να νομοθετηθούν από την αρχή αλλά και να τίθενται σε εφαρμογή με αυτόματο τρόπο. Φυσικά πάντα θα υπάρχει η... δυνατότητα κι άλλων πρόσθετων μέτρων. Αυτό συνολικά τι έιναι; Ένα ακόμη μνημόνιο.

Η απόφαση για τα «προληπτικά μέτρα», αποτελεί μια φόρμουλα για να γεφυρωθεί το χάσμα των προβλέψεων της Κομισιόν και του ΔΝΤ, σχετικά με το αποτέλεσμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο θα έφερναν τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την Αθήνα. Ετσι, τα επιπλέον μέτρα θα ενεργοποιηθούν μόνο σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν πετύχει τους στόχους της.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός των κρατών του λεγόμενου «σκληρού μπλοκ», την λύση των προληπτικών μέτρων στήριξαν και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιταλία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης