Αισιοδοξία Βερολίνου για το Κυπριακό

Ενώ ο πρωθυπουργ'ός κ. Τσίπρας συναντά έναν - έναν τους πολιτικούς αρχηγούς για το Κυπριακό η λογική λέει ότι στο Κυπριακό δεν θα έχουμε ιδιαίτερες εξελίξεις στη Γενεύη. Με αυτή την εκτίμηση διαφωνούν οι Γερμανοί που βλέπουν λύση "αν γίνουν οι πρέπουσες αμοιβαίες υποχωρήσεις"

«Το θέμα μπαίνει στην τελική ευθεία» δήλωσε τη Δευτέρα στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ αναφερόμενος στο νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη. Τυχόν επιτυχημένο αποτέλεσμα θα συνιστούσε «θαυμάσια είδηση».

Γιατί οι Γερμανοί είναι αισιόδοξοι; Πρώτον γιατί οι δυο αντιπρόσωποι των κοινοτήτων, ο ελληνοκύπριος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος Μουσταφά Ακιντζί, δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς στα όντως πιο κρίσιμα σημεία: Τις αποζημιώσεις (για τους ξεριζωμένους Κυπρίους), τον εποικισμό, και την ασφάλεια.

Και δεύτερον, ότι παρόμοια διάθεση δείχνει για πρώτη φορά και η Τουρκία. Αυτό φάνηκε καθαρά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ.Σταϊνμάγιερ στην Άγκυρα.

Τι λέει το Βερολίνο για την παρουσία εγγυητριών δυνάμεων στην Κύπρο; "Γεγονός είναι ότι λόγω των παλιών συμφωνιών η παρουσία των εγγυητριών δυνάμεων είναι σήμερα αναπόφευκτη. Το τι θα γίνει αργότερα παραμένει ανοικτό θέμα", είναι η απάντηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης