Έρχεται εφαρμογή του νόμου κατά του καπνίσματος (και για ατμιστές)

Ετοιμάζουν νέο αντικαπνιστικό νόμο ενώ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει ντροπή τη μη εφαρμογή του... υπάρχοντος  αντικαπνιστικού νόμου και προαναγγέλλει πιο αυστηρές ρυθμίσεις και συντονισμένη δράση πολλών υπουργείων στη μάχη κατά του καπνίσματος.

Και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, επειδή είναι προθάλαμος για το κάπνισμα, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, θα αντιμετωπιστεί ως μέσο προσομοίωσης της καπνιστικής συμπεριφοράς και θα απαγορεύεται η χρήση του όπου και των προϊόντων καπνού.

Στόχος για το υπουργείο Υγείας είναι να αλλάξει η κοινωνική κουλτούρα για το κάπνισμα και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν να αποζημιώνονται ξανά από τα ταμεία τα φάρμακα που αποδεδειγμένα συμβάλουν στη διακοπή του καπνίσματος. 

Σε σχέση με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την απαγόρευση του στους κλειστούς χώρους, όπου απαγορεύεται και το κάπνισμα, ο υπουργός Υγείας εξηγεί ότι «αμφισβητείται η υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διακοπή του κανονικού τσιγάρου. Υπάρχει μία ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως αποτυπώνεται στην αιτιολογική έκθεση της ευρωπαϊκής οδηγίας, που αναφέρει ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο -επειδή είναι μια προσομοίωση της καπνιστικής συμπεριφοράς- πιθανότατα και συχνά είναι πύλη εισόδου για τον εθισμό στη νικοτίνη και άρα την εξάρτηση στην καπνιστική συμπεριφορά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης