Τα Γλυπτά και η Δημοκρατία

Του Πάσχου Μανδραβέλη 

Εχει βάση ο φόβος της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει προεκλογικώς την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Ναι. Χαζοί είναι να μην το κάνουν; Ή μήπως τα υπόλοιπα κόμματα θα έπρατταν αλλιώς; Παρά το γεγονός ότι η εκστρατεία για την επιστροφή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, η στιγμή της επίτευξης του εθνικού στόχου μετράει. Αν με το καλό έρθουν οι ναυλωμένες πτήσεις με τα Γλυπτά, θα γίνει του Αγίου Φωτός.

Δεν γνωρίζουμε αν θα τα υποδεχθούμε με τιμές αρχηγού κράτους –ή αυτό το περιορίζουμε στην καντήλα από τα Ιεροσόλυμα–, αλλά το τελετουργικό θα είναι το ίδιο. Παρατεταγμένοι στρατιώτες, παιανίζουσες μπάντες, λογύδρια στον αεροδιάδρομο και όλα τα σχετικά ταρατατζούμ.

Αν και οι δίκες προθέσεων δεν είναι ακριβής επιστήμη, μπορούμε να πιθανολογήσουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης –όπως κάθε πρωθυπουργός– θα επιθυμούσε να γίνει η επιστροφή πριν από τις εκλογές. Ας μην ξεχνάμε ότι πριν από 20 χρόνια μια κάμερα έπιασε την άτυπη συνομιλία του κ. Κώστα Σημίτη με τον τότε Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ. «Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσεις να σκέφτεσαι για τα Μάρμαρα και να μου πεις. (…) Θα ήθελα να ξέρω αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Ξέρεις, έχουμε εκλογές του χρόνου και ίσως αυτό μπορεί να φανεί χρήσιμο», είχε πει ο κ. Σημίτης (17.10.2003).

Ουδέν μεμπτόν. Ολες οι κυβερνήσεις προσπαθούν να επανεκλεγούν και όλες οι αντιπολιτεύσεις να εκλεγούν. Η Δημοκρατία δεν είναι παίγνιο που στηρίζεται στις αγαθές προθέσεις καλών ανθρώπων. Λειτουργεί με αντιτιθέμενα συμφέροντα παικτών, αδιαφορώντας αν αυτοί είναι καλοί ή κακοί. Αδιάφορο επίσης είναι αν πράττουν για την ψυχή της μάνας τους, για να γραφτούν στα βιβλία της Ιστορίας ή να κερδίσουν ψήφους.

Το αποτέλεσμα μετράει και αν επιστρέψουν τα Μάρμαρα αυτό θα είναι καλό για τη χώρα, ασχέτως αν κάποιος το καρπωθεί σε ψήφους.

Βεβαίως, η εκλογική επικαρπία είναι εξαιρετικά επισφαλής.

Αυτό προκύπτει κατ’ αρχάς από τη σχέση των νεοελλήνων με την αρχαιότητα. Την επικαλούμαστε μόνο για να επιδείξουμε ότι κρατάμε από τρανή γενιά: το 89% των Ελλήνων είναι πεπεισμένο για την ανωτερότητα του ελληνικού πολιτισμού. Αλήθεια: πόσοι Ελληνες έχουν επισκεφθεί οικειοθελώς (δηλαδή πλην σχολικών εκδρομών) την Ακρόπολη;

Τέλος, πρέπει να θυμόμαστε ότι η κυβέρνηση Σημίτη πέτυχε μείζονες εθνικούς στόχους (π.χ. ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε.) αλλά οι τάσεις για τις εκλογές του 2004 είχαν προ πολλού σχηματιστεί. Επομένως, μπορούμε με σχετική βεβαιότητα να προβλέψουμε ότι το θετικό αποτύπωμα για την κυβέρνηση από την επιστροφή των Γλυπτών θα είναι ισομέγεθες με το αρνητικό αποτύπωμα των υποκλοπών. Δηλαδή μηδαμινό…

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης