Πολιτικό σύστημα και Βασιλεία: Μια σχέση μίσους μόνο στην Ελλάδα

Στην πολιτισμένη και βαθιά δημοκρατική Ευρώπη ποτέ η Βασιλεία δεν εξελίχθηκε σε πεδίο μίσους και πολιτικής σύγκρουσης. Βασιλεία έχουν χώρες όπως Βρετανία, Βέλγιο, Δανία, Ολλανδία, Ισπανία, Νορβηγία, Σουηδία, Β. Ιρλανδία, Μονακό, Λουξεμβούργο, Λιχτενστάιν.

Σήμερα δεν υπάρχει καμία σημαντική κίνηση για κατάργηση της μοναρχίας σε οποιοδήποτε από τα δώδεκα κράτη. Ταυτόχρονα, αρκετά κράτη είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης: το Βέλγιο, η Δανία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία. 

Η Βασιλεία δεν επηρεάζει σε καμία χώρα την δημοκρατική λειτουργία της, στην ουσία είναι ένας θεσμός - και μάλιστα κληρονομικός - βασισμένος στην ιστορία της κάθε χώρας και τίποτε περισσότερο. Η Ευρώπη έχει εδώ και δεκαετίες εξασφαλίσει μια σοβαρή λειτουργία της Δημοκρατίας με κοινωνικό πρόσημα και μεγάλες κατακτήσεις. Η Βασιλεία είναι φολκλόρ. Όλα αυτά στην Ελλάδα είναι ακόμα ζητούμενα.

Μόνο στην Ελλάδα λοιπόν, δεν θεωρήθηκε Έλληνας ο βασιλιάς της, την ώρα που έδιναν ιθαγένεια στον.... Μπουπλή, τον Ντεμέλο και χιλιάδες άλλους. Του αφαίρεσαν την ιθαγένεια και του κατάσχεσαν όλη την περιουσία του, αν και ήταν φερτή από τους προγόνους του. 

Η κατάργηση της Βασιλείας με δημοψήφισμα το 1974, ήταν ασφαλώς μια σωστή πράξη για μια χώρα που δεν μπορούσε ούτε μπορεί να διορθωθεί και εχθρεύεται τους πάντες (εφοπλιστές, επιχειρηματίες, πολιτικούς αντιπάλους). Η ίδια χώρα που εύκολα άφησε την ιστορικη και μεγάλη δημόσια πρώην βασιλική περιουσία να σαπίζει (σκεφθείτε την Γαλλία να αφήνει τις Βερσαλλίες να καταρρεύσουν).

Θα ήμουν ευτυχής αν η χώρα μου ήταν ανίκανη να διευθετήσει μόνο τον παρηκμασμένο θεσμό της Βασιλείας. Όμως είναι ακόμα και σήμερα ανίκανη στα πάντα. Δεν μπορεί να σταθεί στο ύψος της κάθε πρόκλησης και της κάθε αλήθειας. Δείτε τους στα κανάλια τι μπούρδες λένε 50 χρόνια μετά την κατάργηση της βασιλείας, μπροστά στο φέρετρο του τέως και ίσως καταλάβετε.

 

                                               ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης