Ο κίνδυνος των «βαρβάρων» εντός των τειχών

Μιχάλης Ψύλος

Ο αποκλεισμός του «κόμματος Κασιδιάρη» από τις εκλογές δεν μπορεί παρά να ικανοποιεί τη δημοκρατική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Παρά τις όποιες ενστάσεις και αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Τα εγκληματικής φύσης νεοναζιστικά μορφώματα δεν μπορούν να εκπροσωπούνται στην Ελληνική Βουλή.

Ενενήντα χρόνια μετά την κατάληψη της εξουσίας στη Γερμανία από τους Ναζί, τον Ιανουάριο του 1933, «πρέπει να αντλούμε διδάγματα για το πώς το πέτυχαν, για να μη συμβεί ξανά κάτι παρόμοιο», λέει η Ολλανδή καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης Μπεατρίς ντε Γκράαφ στο βιβλίο της «Όταν πέθανε η δημοκρατία». Να μην τροφοδοτούμε έστω και άθελά μας τον φασισμό και τη σημερινή δημοκρατική κρίση.

Δυστυχώς όμως, κάτι αλλάζει στην Ε.Ε. Κάποιοι δεν διστάζουν να ξεπλένουν την άκρα δεξιά!

Πώς να εξηγήσει κανείς το γεγονός, για παράδειγμα, ότι ο Μάνφρεντ Βέμπερ, ο ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), προσπαθεί να σφυρηλατήσει νέες συμμαχίες και «φλερτάρει» πολιτικά με το μετα-φασιστικό κόμμα «Fratelli d’Italia» της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι;

Αποτέλεσμα; Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά έκανε «εικόνισμα» τον Βέμπερ στα θέματα της μετανάστευσης: «Ο αρχηγός του ΕΛΚ υιοθέτησε όλα τα αιτήματά μας. Ίσως θα έπρεπε να έρθει και να εργαστεί για εμάς», είπε κυνικά ο εκπρόσωπος της ακροδεξιάς (ID) στο Ευρωκοινοβούλιο, Τόμπιας Τόιτσερ.

Κρατώντας μάλιστα και μια αφίσα του Βέμπερ. Στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά ανήκουν 64 ευρωβουλευτές, από το ακροδεξιό κόμμα της Λεπέν ως την ιταλική Λέγκα.

«Κάποιοι στο ΕΛΚ θέλουν ανοιχτά να σχηματίσουν συνασπισμό με τους ακροδεξιούς εξτρεμιστές», λέει ο ευρωβουλευτής των Πρασίνων Έρικ Μάρκαρντ. «Δεν πολεμάς τους ακροδεξιούς λαϊκιστές και εξτρεμιστές κάνοντάς τους κοινωνικά αποδεκτούς», προσθέτει ο Γερμανός βουλευτής Άντον Χοφρέιτερ.

Αλλά και πολλοί αξιωματούχοι του κεντροδεξιού ΕΛΚ δηλώνουν πως ανησυχούν σοβαρά για τις προσπάθειες του Βέμπερ για συνεργασία με την ακροδεξιά. Μήπως τελικά ο κίνδυνος είναι εντός των δημοκρατικών τειχών;

Η La Repubblica γράφει ότι «το Μεγάλο Σχέδιο» της Μελόνι και του μετα-φασιστικού της κόμματος «Fratelli d’Italia» είναι να εκμεταλλευτούν τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024 για να αλλάξουν την ισορροπία στη γηραιά ήπειρο και όχι μόνο.

«Θέλουν να προσεταιριστούν το ΕΛΚ υπό την προεδρία του Βαυαρού Βέμπερ, σε μια δεξιά συμμαχία που θα έσπαγε το παραδοσιακό δίπολο κεντροδεξιάς – σοσιαλδημοκρατών, στην εναλλαγή στην εξουσία. Ποιον θα ωφελούσε κάτι τέτοιο;».


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης